Epidemiolog objasnio zašto cijepljeni obolijevaju na Covid

522

Nakon što je u Domu za odrasle sv. Frane u Zadru u subotu navečer potvrđena zaraza koronavirusom i kod osoba koje su prije šest dana primile prvu dozu cjepiva, epidemiolog Alan Medić je danas rekao kako je “prošlo premalo dana od početka cijepljenja da bi ono počelo djelovati“.

Kako je dodao dr. Medić, cjepivo bi kod štićenika, koji brzo počinju razvijati antitijela trebalo ublažiti simptome bolesti.

” Neki od novozaraženih korisnika primili su prvu dozu cjepiva, no premalo je dana prošlo od cijepljenja da bi ono počelo djelovati. Očito su neki korisnici bili ili asimptomatski prilikom primanja cjepiva ili su se cijepili u razdoblju inkubacije koronavirusa, što nije neuobičajeno, a samo cijepljenje ne utječe na tijek bolesti, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije Alan Medić.

Pojava virusa u ovoj ustanovi neće poremetiti plan cijepljenja, samo će ga odgoditi za razdoblje izolacije i samoizolacije štićenika, dodao je epidemiolog  Alan Medić.

Zbog pojave simptoma koronavirusa kod jednog štićenika, provedena su testiranja svih korisnika te je utvrđeno da ih je 14 pozitivno na koronavirus, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

“Pojava covid-19 pozitivnih štićenika u domovima nije novost. Sličnu situaciju imali smo već u Domu sv. Frane i uspjeli smo zaustaviti širenje virusa. Zbog prirode osnovne bolesti korisnika te ustanove, dogovoreno je da se dio štićenika privremeno smjesti u jedan od objekata na području Zadra, gdje će provesti samoizolaciju, a po isteku će se nastaviti cijepljenje kako onih koji su već primili prvo cjepivo, tako i onih koje ćemo cijepiti prvi put, rekao je Medić.

Na području Zadarske županije u posljednja je 24 sata potvrđeno 33 novooboljelih, a od posljedica covida-19 umrle su dvije žene u dobi od 88 i 98 godina te 71-godišnji muškarac.

Testirano je 239 uzoraka, a pod aktivnim je nadzorom 1195 osoba.

Među novozaraženima 22 ih je iz Zadra, po dvoje iz Nina i Polače te po jedna osoba iz Benkovca, Biograda, Poličnika, Ražanca, Stankovaca, Sv. Filipa i Jakova i Škabrnje.

Policija je zabilježila jedno kršenje samoizolacije.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *