Evo koji dubrovački poduzetnici nisu redoviti u isplati plaća

627

Najnoviji podaci Porezne uprave pokazuju da plaće u Hrvatskoj ne isplaćuje ukupno 1.557 poslodavaca kod kojih je zaposleno više od šest tisuća radnika.

Podaci su formirani na temelju dostavljenih Obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do lipnja ove godine.

Kako bi poslodavci završili na ovoj “crnoj listi” kriterij je da tri mjeseca uzastopno i tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci nisu isplatili plaću radniku.

Prema popisu koje je objavila Porezna uprava temeljem spomenutog kriterija plaće nisu isplatile sljedeće tvrtke sa sjedištem u Dubrovniku: Convexus d.o.o., putnička agencija Darvil j.d.o.o., Gravosa Travel j.d.o.o., Lumiere Investissement d.o.o., Peyton dream j.d.o.o., Raj plus j.d.o.o., Svkver d.o.o. i Viam d.o.o.

U ukupno ovih osam dubrovačkih tvrtki 31 radnik nije primio plaću. Iako se u većini tvrtki radi o jednoj zaposlenoj osobi – najvjerojatnije samom vlasniku, najviše radnika pravnih osoba sa sjedištem u Dubrovniku plaću nije primilo u tvrtki Viam, donosi portal Dalmacija plus.

Prema podacima Porezne, od siječnja do svibnja devet radnika Viama nije primilo plaću. Ipak, prema vidljivim podacima izgleda da su radnici u lipnju ipak isplaćeni.

Nije poznato ima li to veze s tim što je Trgovački sud u Splitu – Stalna služba u Dubrovniku rješenjem od 30.06.2017. otvorila stečajni postupak nad dužnikom VIAM društvo za građevinarstvo, trgovinu i projektiranje d.o.o. i za stečajnog upravitelja imenovao Dragana Josipa Kneževića.

Inače, statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuje 1.346 pravnih osoba s 5.524 zaposlena te 211 fizičkih osoba s 516 radnika.

Iz Porezne uprave napominju kako popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće ali ne tri mjeseca uzastopno.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *