(FOTO) Društvo prijatelja dubrovačke starine filmom “Priča od Starina” obilježilo 65. obljetnicu postojanja

238

Povodom 65. obljetnice postojanja i djelovanja, Društvo prijatelja dubrovačke starine večeras je u Kazalištu Marina Držića predstavilo film “Priča od Starina” autora Tonka Jovića.

Društvo prijatelja dubrovačke starine osnovano je 1952. godine i njegova nakana bila je senzibiliziranje široke javnosti za dubrovačko kulturno povijesno nasljeđe. 

– Društvo je posebno po svome radu u Hrvatskoj, mislim čak i šire. Posao koji oni rade vjerujem da je prepoznat, ili bi se trebao bolje prepoznati, ali u svakom slučaju ono što rade čuvajući baštinu i promišljajući o prošlosti, istovremeno misle i na budućnost – rekao je autor filma Tonko Jović dodavši kako je Grad velik prostor, od Konavla do Pelješca, Lastova, Elafita, Primorja.

– Zapravo sve je to jedan duh Grada i prostor koji zahtjeva brigu. Dubrovnik bez njega ne bi bio ono što jest. U filmu ćete vidjeti dio onog materijala koje sam prikupio listajući stare filmske zapise, fotografije, arhive. Nadam se kako je film  uvod u sljedeću obljetnicu koja je za pet godina – naglasio je Jović.

Tajnik DPDS-a Denis Orlić, zahvalio se autoru filma Tonku Joviću.

– Društvo je ovom Gradu dalo jako puno, dava još uvijek, a davat će i dalje. Nažalost, ovih zadnjih godina to nam baš nije išlo od ruke, ali dolazimo u puno mirnije vode i nastupa vrijeme kad ćemo se moći još bolje i više posvetiti Gradu. Održati ga onakvim kako bismo ga mogli predati našim nasljednicima barem tako dobro kako smo ga mi naslijedili – kazao je Orlić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, iskazao je čast što može pozdraviti članove Društva u ime gradonačelnika, gradskih vijećnika, ali i svoje osobno, te im čestitao 65. rođendan.

– Kad čovjek u 65-oj godini napravi retrospektivu svoga života, shvati da je prošao značajno razdoblje. Bilo bi zaista predugo za večeras osvrnuti se na svih 65 godina, ali vjerujem kako je bilo onih lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka. Mi smo se radovali kad ste obnavljali i kada ste se dotakli nekih dijelova koji bi sigurno propali ili ostali zaboravljeni – rekao je Potrebica.

Za glazbeni dio večeri bili su zaduženi klapa Maestral i Maroje Brčić na gitari.

Nakon filma uslijedio je prigodni domjenak.

Posebne projekcije filma “Priča od Starina” će se održati:

5. prosinca, 2017. na Grudi u Domu Matice Hrvatske u 19.00 sati
7. prosinca, 2017. u Kneževom dvoru u Slanome u 19.00 sati 
8. prosinca, 2017. u tvrđavi Veliki Kaštio u Stonu u 19.00 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *