(FOTO) Održane radionice o problemima i potrebama mladih iz Ploča, Slivna i Pojezerja

883

U sklopu izrade nacrta Županijskog programa za mlade čiju je izradu pokrenula Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Europskim domom Dubrovnik u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Pločama održane su dvije radionice s ciljem prikupljanja informacija o potrebama i problemima mladih s područja Ploča, Slivna i Pojezerja.

Uz mlade s prostora navedene tri jedinice lokalne samouprave, u radionicama su sudjelovale i osobe koje se bave mladima ili su dužne brinuti o njima u jedinicama lokalne samouprave, obrazovnim, kulturnim, socijalnim i ostalim ustanovama te udrugama.U prvoj radionici sudjelovali su uglavnom predstavnici udruga i ustanova koje se bave mladima na području navedene tri JLS. Sudionici radionice imali su priliku zapisati te prodiskutirati svoje prijedloge kako poboljšati život mladih u tom dijelu neretvanskog kraja. Kao i u prethodnim radionicama održanim u Metkoviću 22.siječnja, u fokusu je bilo osam područja djelovanja prema mladima: obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura i mladi, mladi u europskom i globalnom okruženju te, naposljetku, volontiranje.

Za razliku od radionice održane u Metkoviću, sudionici ove radionice ustvrdili su kako programa, sadržaja i udruga za mlade u ovom dijelu neretvanskog kraja ne manjka, već kako je opći problem pasivnost i manjak zainteresiranosti te dobne skupine.U drugoj radionici sudjelovale su mlade osobe (od 15 do 30) s tih područja. To su bili mahom učenici, aktivisti i pripravnici koji su također imali priliku izraziti prijedloge djelovanja prema mladima u odnosu na spomenutih osam područja. Dok su mladi u radionicama u Metkoviću izrazili probleme nedostatka poslovnih prilika i sadržaja za njihovu dobnu skupinu, njihovi vršnjaci s područja Ploča, Slivna i Pojezerja najviše su se usredotočili na probleme vezane uz raširenost raznih vrsta droga. Ustvrdili su kako je, unatoč raznim predavanjima o štetnosti konzumacije droge, još uvijek riječ o sveprisutnom problemu tog dijela Dubrovačko-neretvanske županije. Sudionici te radionice su naposljetku zaključili kako bi se vlast trebala aktivnije pozabavit tim problemom.

Sudionicima obje radionice predstavljen je i projekt Info-centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je nositelj Europski dom Dubrovnik a koji se provodi u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom i Sveučilištem u Dubrovniku kao projektnim partnerima.Oba projekta realiziraju se uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *