(FOTO) Prvi hrvatski audiološki kongres: 172 stručnjaka prezentirala novitete iz audiologije

482

U Dubrovniku se od 5. do 8. listopada u hotelu Palace održava prvi hrvatski audiološki kongres što je ujedno i prvi takav kongres na ovim prostorima, na kojem će se predstaviti najnovije spoznaje s područja audiologije, to jest, svega što se tiče sluha i slušanja. Svečanom otvaranju kongresa prisustvovali su i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić te predsjednik kongresa Robert Trotić s KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Predsjednik kongresa Robert Trotić kazao je malo više o samom kongresu, ali i o dubrovačkom odjelu u ovoj medicinskoj grani.

– Tradicija dubrovačke otorinolaringologije je dugačka. Samostalni odjel osnovan je 1945. godine i dan danas ima jednu specijalisticu i specijalista audiologa. Za županijsku bolnicu u Dubrovniku, koja je itekako značajna u hrvatskom zdravstvu, to je jako veliki uspjeh. Na ovom kongresu se skupilo 172 ljudi što je iznad našeg očekivanja, jer hrvatsko društvo za audiologiju koje je osnovano 1993. godine broji 93 člana, i ovo je zapravo prvi hrvatski kongres toga društva. Trebale su godine i godine kako bi se došlo do ovoga – objasnio je Trotić naglasivši kako je Dubrovnik jednostavno morao biti sjedište kongresa jer je on ‘nabolje što Hrvatska nudi’.

Eminenti svjetski stručnjaci iz 13 zemalja će u obliku panela održati predavanja na ovom kongresu i omogućiti kako bi domaći, ali i strani stručnjaci saznali što je novo u hrvatskoj audiologiji. 

– Mi smo ponosni da smo mi upravo ta lokomotiva koja vuče cijelu regiju. Hrvatsko društvo za audiologiju je dobilo jedno veliko priznanje, a to je da će Hrvatska  2021. godine biti središte Europskog audiološkog kongresa – istaknuo je Trotić. 

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić smatra kako je ovaj kongres značajan za sve kolege u OB Dubrovnik koji se bave ovom granom medicine.

– Imamo tu na kongresu nekoliko kolega, a lijepo je vidjeti i starije koje smo sretali tijekom edukacije. Dubrovnik je inače mjesto brojnih kongresa tako da je ovo sigurno stjecanje novih znanja i razmjena iskustava. Liječnici u OB Dubrovnik na ovom kongresu mogu saznati hrvatske, ali i svjetske trendove te što mi možemo  ponuditi našim pacijentima kroz unaprjeđenje rada bolnice. Mi smo kroz natječaj za projekt dnevne bolnice Dubrovnik upravo planirali cijeli niz sadržaja iz ovog područja, tako da se nadam kako će naši sugrađani kroz dvije godine imati mogućnost uživati u najnovijoj tehnici u području otorinolaringologije – rekao je Bekić.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je Dubrovnik izvrsna destinacija za sve kongrese.

– Dobro je da se ovakvi kongresi održavaju u Dubrovniku, poput nedavnog kongresa geologa, a sad se najavljuje i kongres nobelovaca. Ovo je važno i za promicanje svih novih tehnologija u medicini, ali i za promicanje Dubrovnika kao turističke i kongresne destinacije – rekao je Franković. 

Kongres traje do 8. listopada.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *