(FOTO) Tolić i Luetić održali konferenciju: Stojimo iza Vladine odluke, to neće utjecati na poslovanje ZL Dubrovnik

394

Tek imam 41 godinu, o razlozima smjene ne mogu govoriti, to je pitanje za Vladu. Oni imaju to legitimno pravo. Nisu se davala objašnjenja ni za sve druge promjene, imenovanja te odluke u javnom sektoru. Procejna je takva da nekad promjena i nije loša. Mi smo napravili jednu rošadu u svom timu i apslotuno poštujemo odluku Vlade RH, riječi su sad već bivšeg direktora Zračne luke Roka Tolića na prvoj konferenciji nakon odluke Vlade o njegovoj smjeni. Na čelu ZL Dubrovnik na idućih šest mjeseci zasjest će Frano Luetić. 

– Moj kolega Frano i ja smo se dogovorili da kad prođu svi ovi događaji stanemo ispred vas. Želimo se zahvaliti vama medijima na svim dosadašnjim godinama praćenja dok sam bio ne čelu. Radi se o periodu u kojem je ZL Dubrovnik postigla izuzetno velike uspjehe, najveće u svojoj povijesti – kazao je Tolić na početku spomenuvši kako je u njegovu mandatu koji je trajao nepunih devet godina vrijednost poduzeća uvećana za 157 posto, prihod za 210 posto, broj putnika za 211 posto te broj svih sezonskih i stalnih radnika za 153 posto.

Naglasio je kako su njegov tim i on među prvima u RH vrlo odvažno krenuli u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, a to je pkušaj pribavljanja EU sredstava za razvoj ovog poduzeća.

– Toliko su visoki avijacijski standardi koje treba ispuniti da biste uopće dobili certifikat da se bavite ovim poslom. Mi smo bili svjesni da taj financijski kolač ne možemo ostvariti bez dodatnih fondovskih sredstava – rekao je.

Osvrnuo se i na medijske napise o njegovoj smjeni.

– Najnormalnije u menadžerskom poslu danas je da imate mandat koji traje pa vam ga obnove ili ne obnove. Upravo to se dogodilo ovdje. Natječaj je zaključen moj mandat je istekao i Vlada je iskoristila legitimno pravo da odluči tko će voditi poduzeće u njenom vlasništvu. Ja bih bio zadnji čovjek koji bi išta trebao reći protiv te odluke. Vlada je s nama surađivala izvanredno, kao i drugi suvlasnici Županija, Općina Konavle i Grad Dubrovnik kojima se i zahvaljujem – istaknuo je Tolić.

Zahvalio se i svim radnicima Zračne luke rekavši kako su bili tim, jer jedan čovjek ovo ne bi mogao napraviti. U brojkama, napravljeno je sljedeće: 
41 500 kvadrata putničkog terminala, 4 500 kvadrata nadstrešnice, novi službeni prolaz u štićenom području, nova trafostanicu koja je energetska osnovica za sve što slijedi i ugovoreni su poslovi koji se odvijaju dobro.

Tolić je dodao i kako je najveći uspjeh upravo ovaj projekt obnove ZL iz europskih fondova naglasivši kako su ispoštovani svi vremenski rokovi i da u financijskom okviru projekt stoji onako kako je planirano i odobreno. 

– To je naš najveći uspjeh jer svo vrijeme dok smo radili na tom projektu, ostvarivali smo iz godine u godinu rekordne sezone.

Spomenuo je kako Frano Luetić ima njegovu punu podršku.

– Imao sam i ja njegovu davnih dana kad sam prvi put došao u firmu i stavit ću sve svoje kapacitete da i dalje budem dio toga tima koji će lansirati novi put uspjeha u Zračnoj luci – rekao je Tolić.

Novi direktor ZL Dubrovnik, kazao je kako je na Kandeloru bila skupština ZL gdje su svi Vlasnici bili nazočni te su ispoštovali odluku Vlade RH  na kojoj su njega imenovali na mandat od šest mjeseci za direktora.

– Tu sam 44 godine. Počeo sam kao student i malo pomalo išao sam naprijed. Nikad nisam bio glavni direktor i evo dočekao sam na koncu karijere da i to budem. Ponosan sam na tvrtku u kojoj radim. Nikad nisam u životu bio u niti jednoj drugoj tvrtki ili trgovačkom društvu osim ZL.

Dodao je kako je bila jedna godina okupacije tijekom ’91., ali ni tu se nisu dali, te naglasio kako će dati sve od sebe da Zračnu luku vodi u najboljem smjeru.

– Od svih tih godina ja se ne sjećam da se nešto nije radilo, uvijek su tu bile investicije, stalno se ulagalo. Nadam se da ću opravdati ovaj zadatak, nastojat ću ovo poduzeće voditi kako treba. Ovo je jedna Excel tablica koja je postavljena od mojih prethodnika, forimula postoji, a sad u tu formulu treba ubacivati nove podatke kako bi  to išlo naprijed – rekao je Luetić. 

Luetić je usporedio Zračnu luku sa gradićem, počevši od kontrole leta, MUP-a, Carine, INA-e, raznih rent-a-car agencija, taksija te ostalih djelatnosti kojima upravljaju. 

Na novinarski upit stoji li iza legitimnosti svake javne nabave, jer je bilo riječi kako su se pojavili neki problemi, Tolić je odgovorio kako u svakom poslu tako i u ovome postoje proceduralne greške, koje su sastavni dio.

– Naravno da uvijek ima ljudi koji iz svoje kuloarske anonimnosti znaju više nego mi sami koji se time bave. Stojim iza legitimnosti svih poslovnih odluka koje su se događale za vrijeme mog mandata. Transparentnost i zakonitost javne nabave u ovom poduzeću je neupitna i provjeravna je višestruko. U ovom svom hrabrom nastojanju da ostvarimo što više, pravili smo i određene pogreške, ali to su proceduralne pogreške koje su plaćanje danka nekome ko je prvi i pionirski krenuo u projekte EU-a kada nitko nije znao što je to. Na ukupni iznos dogovorenih sredstava imamo 3,9 posto korekcija koje su ukalkulirane  u rizik ulaska u ovaj posao. Sve do deset posto je fantastičan rezultat. Projekt u nijednom trenutku nije stao – objasnio je Tolić.

O kojem je iznosu riječ kad su u pitanju korekcije Tolić je kazao kako se radi o 1,7 milijardi kuna, a riječ je o čitavom nizu postupaka javnih nabava.

– Daleko od toga da se mi na greškama nismo učili. Proveli smo jedan od najzahtjevnijih natječaja od 900 milijuna kuna i na tome natječaju nemamo nikakve korekcije – naglasio je.

Na upit koja je njegova nova funkcija, Tolić je odgovorio kako će se ona definirati.

– Procedure su takve da čak ni glavni direktor nije potpisao svoj ugovor, pa će on  najbolje znati kakve rošade u svom timu će napraviti, to je njegova odluka. Kakva god ta odluka bila apsolutno ću svoje kapacitete usmjeriti da ova firma ide dalje i da ostanemo na ovoj strani uspjeha – zaključio je Roko Tolić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *