FRANKOVIĆ NA SASTANKU S MINISTROM: Trgovački sud vratiti u Dubrovnik!

409

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić primio je danas ministra pravosuđa Republike Hrvatske Dražena Bošnjakovića koji se sa suradnicima nalazi u obilasku pravosudnih tijela u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka naglasak je stavljen na važnost povratka Trgovačkog suda u Dubrovnik. Naime, izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova u RH početkom 2011. godine prestao je s radom Trgovački sud u Dubrovniku te je kao Stalna služba pripojen Trgovačkom sudu u Splitu, što je u Dubrovniku dočekano s velikim negodovanjem, a brojnim građanima izaziva i značajne probleme u poslovanju.

Gradonačelnik Franković je ministra upoznao i s jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća prema kojoj Grad Dubrovnik čvrsto stoji na poziciji da u svakom budućem preustroju Republike Hrvatske ne pristaje na ništa manje od Dubrovnika kao središta regije.

– Gubljenjem ključnih institucija poput suda, carinarnice ili porezne uprave Dubrovniku se skidaju odlike grada, grada koji je kroz svoju dugu povijest imao društvenu uređenost s kojom su se mogle uspoređivati i puno brojnije europske zajednice naroda- kazao je gradonačelnik.  Stoga je povratak statusa trgovačkog suda inicijativa na kojoj će kao gradonačelnik Grada Dubrovnika ustrajati.

Na sastanku se razgovaralo i o planovima za premještanje katastra iz zgrade Suda te o problemu smještaja sudaca u Dubrovniku. Gradonačelnik Franković je ministru Bošnjakoviću predstavio svoj program stanogradnje uz poticaje koje Grad Dubrovnik kao izvorni model uvodi za svoje građane.

Govorilo se i o mogućnostima osiguranja određenog fonda stanova koji bi se ustupali na korištenje različitim institucijama za potrebe smještaja onim pojedincima koji svojim radom doprinose sveopćem boljitku zajednice u cjelini i dobrobiti građana koji koriste njihove usluge – liječnicima, profesorima, znanstvenicima, pa tako i sucima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *