Goran Blažević održao putopisno predavanje u znaku mira i solidarnosti

427

Seriju putopisnih predavanja, iz ciklusa „Putositnice utorkom“, koja će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige održavati u Dubrovačkim knjižnicama otvorio je Goran Blažević predavanjem „Solidarity Walk 4km/h“. Blažević je s dubrovačkom publikom podijelio iskustvo  s putovanja pješice preko 3000 kilometara od Jordana do Hrvatske u utorak, 17. listopada, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Noseći poruku mira i solidarnosti, Blažević je krajem prošle godine započeo putovanje iz Petre u Jordanu da bi nakon pet mjeseci stigao do rodnog Umaga. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kako i sam Blažević naglašava ovo putovanje imalo je tri cilja. Prvi je bio ukazati na problem sirijskih izbjeglica koje su često zaboravljane i koje bježe od rata više od pet godina. U želji da solidarizira javnost s tom humanitarnom katastrofom odlučio je svoje pješačenje započeti u Jordanu, državi koja nudi sklonište milijunima izbjeglica iz Palestine, Iraka i Sirije. Drugi cilj bio je pokazati pravu sliku islama te prenjeti lijepu i ljudsku stranu te religije.  Treći cilj akcije bio je pokazati srodne točke židovstva, kršćanstva i islama. Odabir polazne točke i prolazak kroz mjesta kojima je i Mojsije lutao, a koje poštuju muslimani, kršćani i židovi, nudi samo jednu poruku a to je da je sve započelo od istog oca – Abrahama (Ibrahim). „Solidarity walk 4km/h“ ima za cilj ponuditi most dijaloga, budućnosti i mira između islamske, židovske i kršćanske religije.

Tijekom pet mjeseci pješačenja Blažević je redovito pisao blog s namjerom da podijeli svoja iskustva s hrvatskom javnošću. Na taj je način pokušavao potaknuti ljude na razmišljanje i rušenje zidova predrasuda i straha koji ograničavaju djelovanje. Ovo putovanje rezultiralo je i prvom Blaževićevom knjigom pod naslovom „Svilim“ (beduinsko ime) što bi značilo pronositelj mira. Knjigu je uredila pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić, a njezino su objavljivanje potpomogli Grad Umag i Gradska knjižnica Umag. Knjiga je premjerno predstavljena u Dubrovniku, a autor se sprema na turneju po Hrvatskoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *