Šuica uz potporu zastupnika ponovo pokrenula europski dan kravate

157

Ususret obilježavanju Dana kravate voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije Dubravka Šuica uz potporu zastupnika u Europskom parlamentu ponovo je pokrenula uspostavljanje Europskog dana kravate. Naime, zastupnici su uputili pismo predsjedniku Europske komisije Junckeru, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, povjereniku za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiboru Navracsicsu te predsjednici Odbora za kulturu i obrazovanje u Europskom parlamentu Petri Kammerevert u kojem traže uspostavu Europskog dana kravate.

Imajući u vidu da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine uspostava Europskog dana kravate omogućila bi da taj otmjeni odjevni predmet bude priznat kao dio europske kulturne baštine, identiteta, komunikacije i dizajna te kako bi europski narodi mogli očuvati i učvrstiti međusobne veze i veze s ostatkom svijeta budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

Ne odustajemo od naše ideje da se uspostavi Europski dan kravate. Europska kultura i europska kulturna materijalna i nematerijalna baština predstavljaju raznolikost europskih društava i regija. Kravata je element europske kulturne baštine i kao takva treba biti sredstvo zbližavanja Europljana. Obzirom da i sami korijen riječi „kravata“ dolazi od riječi „Hrvat“, mislim da je upravo 18. listopada prikladan datum da još jednom podsjetimo Komisiju i Vijeće da se naš vrijedni kulturni simbol treba obilježavati i na Europskoj razini!“ – izjavila je zastupnica Dubravka Šuica.

Europa se smatra kolijevkom kravate. Taj elegantni rubac bio je karakterističan za nekadašnju odoru hrvatskih vojnika, a usvojen je na francuskom dvoru te je s vremenom postao nezaobilazan odjevni predmet koji je osvojio cijeli Stari kontinent, ali i čitav svijet. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643. Ljudevit XIII. uspostavio je i pukovniju „Royal-Croates”, koju je Ljudevit XIV. preimenovao u „Royal-Cravates”.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *