Održan sastanak župana i predstavnika lokalnih jedinica s ministrom Tolušićem

223

Župan Nikola Dobroslavić održao je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja županije i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, danas u Palači Ranjina

Na sastanku se raspravljalo o temama vezanim za sektor poljoprivrede, program novog razvoja, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, elementarnim nepogodama i nizu drugih tema koje su od pomoći poljoprivrednicima na području Županije.

Ministar Tolušić pozvao je sve poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve i trajne nasade.

–  Država kroz EU fondove sufinancira usjeve sa 65 posto. Isplatit ćemo ove godine određeni dio novca za elementarne nepogode koje su pogodile određena područja, ali to ne može potpuno nadoknaditi one iznose koji su u toj nepogodi nastali. Imali smo sušu, poplave, požare, tuču, mraz. Prema tome, jedini način da naši poljoprivrednici budu sigurni je osiguranje usjeva – naglasio je Tolušić.

Župan Dobroslavić kazao je kako ovaj sastanak bio vrlo konstruktivan i koristan te je istaknuta i poljoprivredna strana Županije.

–  U dolini Neretve proizvodi se ogromna količina agruma, u malostonskom zaljevu važna je marikultura, imamo razvijeno vinarstvo, ali tu su i o problemi elementarnih nepogoda. Ministar Tolušić nastoji povećati iznose koji se odobravaju za barem dio štete, no nažalost oni opet neće biti toliki da pokriju cijelu štetu. Složili smo se kako je nužno osiguranje usjeva i nasada jer se elementarne nepogode ne mogu izbjeći – rekao je Dobroslavić. 

Župan je naveo i projekte na kojima trenutno rade, a to su navodnjavanje doline Neretve, sprječavanje zaslanjivanja vode, centar za kompetencije za agrume i dvije ribarske luke.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *