I ovi tajkuni pobjegli su u London, jedan je mrtav, drugi slobodan, a treći je još na Otoku

395

Ivica Todorić nije prvi tajkun iz srednje i istočne Europe koji je svoje utočište potražio u Velikoj Britaniji. Neki od njih su izručenje uspijevali izbjeći godinama piše portal direktno

Njegov prijatelj i srpski poduzetnik Miroslav Mišković, vlasnik Delte, nakon pokretanja postupka u Srbiji zbog utaje poreza s obitelji je pobjegao u London. Bio je uhićen, platio je jamčevinu od 12 milijuna eura, predao putovnicu i napustio Srbiju.Osuđen je na pet godina da je zajedno sa sinom utajio porez u visini od tri milijuna eura i u Srbiju se vratio tek nakon što je srušena prvostupanjska presuda.

Drugi, dramatičniji, slučaj je bijeg u London jednog od poznatijih bivših ruskih tajkuna. Boris Berezovski jedan je od oligarha koji je instalirao Vladimira Putina na vlast i potom potkraj 2000. pobjegao u London. Nije se pojavio na sudu u Moskvi tvrdeći da se radi o političkom procesu. Budući da su neki drugi tajkuni u međuvremenu završili u Sibiru (Mihael Hodorkovski), imovinu u Rusiji je prodao, dijelom i poznatom milijarderu Romanu Abramoviču.Iz Velike Britanije sudjelovao je u kampanjama protiv Putina, što mu je 2003. osiguralo politički azil i status izbjeglice. U odsutnosti je u Rusiji osuđen odvojeno na šest i 13 godina zatvora. U pokušajima da ga se izruči Moskvi, Rusija ga je teretila i za pranje novca, plijenila preostalu imovinu i pokušavala zaustaviti sve njegove investicije u drugim zemljama. Ipak, osim Velike Britanije, nisu ga izručile ni druge zemlje (Brazil, Francuska, Švicarska) gdje je u međuvremenu investirao, iako su mu zamrzavali imovinu.Završio je tragično kao i drugi ruski disidenti s kojima se u Londonu družio – Alexanderom Litvinenkom, odbjeglim ruskim obavještajcem i gruzijskim poduzetnikom Arkadyjem Badrijem Patarkatsišvilijem koji su ili otrovani ili umrli od srčanog udara. Berezovski je završio obješen u ožujku 2013., a službeno je izvršio samoubojstvo.

Treći primjer koji podsjeća na Todorića je slučaj rumunjskog poduzetnika Alexandera Adamescua. On je u Londonu od 2016. s obitelji i bori se uspješno protiv izručenja Rumunjskoj tvrdeći da se radi o političkom obračunu i kršenju ljudskih prava. Njegov otac Dan, također poduzetnik, umro je u rumunjskoj zatvorskoj bolnici od trovanja. I on kao i Todorić sada tvrdi da država, u njegovom slučaju Rumunjska, protiv njega vodi politički progon kako bi prisvojila brojnu imovinu.Njegov otac je bio, kako tvrde u lažiranom sudskom procesu, osuđen na četiri godine zatvora zbog podmićivanja.Adamescuova supruga tvrdila je i da su je maskirani otmičari pokušali oteti u Londonu gdje su pobjegli sa svoje troje djece. Adamescu tvrdi da se radi o tipičnom komunističkom obrascu obračuna s nepodobnima, gdje se nastoji uništiti čitave obitelji. Za razliku od Todorića Adamescu ima dvostruko državljanstvo – njemački je državljanin, a ima nekretnine (London, Monaco) i pravo boravka u Velikoj Britaniji i Monaku.Obitelj Adamescu imala je u vlasništvu hotele, trgovačke centre, nekretnine, hotele (među kojima i Intercontinental u Bukureštu) i medijsku kuću. Podsjetimo, i Todorić je svojedobno također bio vlasnik zagrebačkog hotela Intercontinental, današnji Westin, kojeg je potom prodao Anđelku Leki. Rumunjske vlasti Adamescua mlađeg, koji je bio u upravama bankrotiranih očevih tvrtki, terete za prevaru dioničara, financijske malverzacije, prevaru poslovnih partnera, izigravanje javnih natječaja i pranje novca.Unatoč stalnim zahtjevima Rumunjske Adamescu ipak nije izručen.U Londonu je, a sud u Westminsteru mu je odredio jamčevinu, oduzeo putovnicu i njemu i članovima obitelji, te odredio nošenje narukvice na nozi.

I da, i on je prilično aktivan na internetu. Dakle, slično kao Ivica Todorić.

Izvor: direktno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *