Inicijativa ‘Javno je dobro’ traži hitno sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine u SDŽ

337

Inicijativa ‘Javno je dobro’ okupila je mnoge udruge i građane oko iste ideje, očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra, oko vrijednosti koje su svima od primarnog interesa, oko zemlje, šuma, voda, mora, obale i otoka za sadašnje i buduće generacije. Inicijativa je poslala priopćenje o sazivanju tematske sjednice Županijske skupštine u najkraćem mogućem roku, prije donošenja odluke o nepromjenjivom članu stručnog povjerenstva, jer su izbor člana i odredbe Splitsko-dalmatinske županije u suprotnosti sa zakonima RH i njihovim principima rada.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Princip sudjelovanja lokalne zajednice, neprofitnih, nevladinih udruga i građanaodnosno javnosti i zainteresirane javnosti u odlučivanju o svojem okolišu, gradu, općinijedan je od osnovnih zahtjeva upućenih raznim institucijama, regionalnim upravama icentralnoj državi u proteklih nekoliko mjeseci.

Takva odluka utemeljena je na Zakonu o informiranju (Arhuškoj konvenciji), noprvenstveno na zdravom razumu i logici koja kaže da građani trebaju biti informirani oodlukama koje ih se tiču te da o njima trebaju moći odlučivati.

Princip sudjelovanja lokalne javnosti o odlučivanju krucijalno je pitanje funkcioniranjadruštva, pa stoga i naš zahtjev koji ponavljamo i od kojeg ne odustajemo u temamavezanim za upravljanje općim i javnim dobrom. Obzirom da je 18.8.2017 objavljenaOdluka o objavi Javnog poziva udrugama za dostavu prijedloga za člana Stručnogpovjerenstva za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, a odmah iza togai javni poziv udrugama za dostavu prijedloga člana Stručnog tijela za ocjenu ponudaza koncesije na pomorskom dobru na području Splitsko-dalmatinske županije odstrane Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ prisiljeni smo kao Inicijativa javnose distancirati od tog natječaja jer je protivan načelima djelovanja i principima za kojese zalažemo.

Inicijativa Javno je dobro uložila je primjedbe SDŽ na 430. Odluku SDŽ – o osnivanjuStručnog povjerenstva te o tome izvjestila župana i Upravni odjel SDŽ 10.8.2017.

Tražili smo izmjenu te odluke Županijske skupštine što ovom prilikom ponavljamo, adanas dodatno tražimo i tematsku sjednicu Županijske skupštine kako bi nam seomogućilo iznošenje ovog problema županijskim vijećnicima, a koji su donjeli odluku oudrugama bez adekvatnih informacija i komunikacije s udrugama koje se bave upravotom probematikom, odnosno očuvanjem javnog i općeg dobra, posebno pomorskogdobra.
Inicijativa ‘Javno je dobro’ traži sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine u najkraćem mogućem roku, a svakako prije donošenja odluke o nepromjenjivom članu stručnog povjerenstva.

Ako Splitsko-dalmatinska županija unatoč protivljenju saveza udruga ne odustane odnepromjenjivog člana, kao i ostalih odredbi koje su u suprotnosti sa zakonima RH inašim principima rada, Inicijativa Javno je dobro u potpunosti će se distancirati od na ovaj način izabaranog predstavnika javnosti, odnosno udruga, jer se ne može smatrati da je tako odabran član stručnog povjerenstva u bilo kakvoj stvarnoj vezi s radom udruga koje se bave zaštitom općeg i javnog dobra, pomorskog dobra ili jasnim zalaganjem za informiranjem i sudjelovanjem civilnog društva u upravljanju vlastitim okolišem – stoji u priopćenju inicijative ‘Javno je dobro’.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *