Koje zubne krunice su najbolje?

451

Oduvijek ste imali problema sa zubima? Jednostavno niste zadovoljni s bojom i oblikom zubi? Nema nikakvih problema. Predstavljamo vam navlake za zube, dugotrajno rješenje kojim ćete vratiti osmijeh na vaše lice.

Zubne navlake su nazivi za keramičke ili porculanske krunice. Radi se o protetici koja se koristi na zubima koji imaju određeni nedostatak. Nedostatak može biti lom zuba, promjena boje, karijes, truljenje ili mehaničko oštećenje zuba. I to u situacijama kada je šteta zuba takva da ju nije moguće sanirati uobičajenim stomatološkim metodama. U tu svrhu koristi se spomenuti keramički nadomjestak odnosno zubna protetika koja u potpunosti obavija zub.

Keramika kao materijal odlikuje se nizom pozitivnih značajki koje se u ovom kontekstu traže. To su čvrstoća, otpornost na temperaturne promjene, te vizualno najidealnije rješenje koje nalikuje prirodnom zubu. S obzirom na to da je sastavni materijal zuba vrlo specifičan kao i njihova funkcija, u praksi se pokazalo da je keramika najbolji ekvivalent za tu zadaću. 

Zubna krunica postavlja se na prirodni zub. No, njega je potrebno prethodno pripremiti i izbrusiti kako bi se idealno spojio s krunicom. Nakon toga se uzima otisak brušenog zuba ili više njih kako bi se napravila krunica po tom otisku. Spoj zuba i krunice mora biti idealan kako bi rješenje bilo uspješno obavljeno. Točnije, spoj funkcionira na principu ključa i brave, dakle krunica mora idealno sjedati na zub. Vanjski dio to jest vidljivi dio krunice modelira se tako da ima oblik prirodnog zuba koji zamjenjuje. Time se idealno uklapa u zagriz, ne samo da ne ometa uobičajenu funkciju zuba  već predstavlja idealno estetsko rješenje problema.

Važno je napomenuti da se na zubu ispod krunice ili ljuskice lako može razviti karijes. Zato je bitno održavati oralnu higijenu nakon postavljanja zubnih navlaka. Vijek trajanja navlaka je na individualnoj razini i ovisi, dakle, o higijeni pojedinca. Više informacija o pravilnoj oralnoj higijeni možete potražiti na portalu Dentis.hr.

PROMO

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *