LOKALNI IZBORI U BiH: Psovali, montirali porniće, prodavali travu, pa čak i puštali iz zatvora da uđu u kampanju!

220

U čitavoj Bosni i Hercegovini danas se odražavaju lokalni izbori. Osim u Mostaru. Tamo su na programu 20. prosinca.

Već ova crtica govori da je ‘praznik demokracije’ u BiH nešto drukčiji nego u ostatku Europe. BiH je po mnogočemu specifična država, u političkom smislu pogotovo.

Statistike govore sljedeće: na izborima može glasati skoro 3,3 milijuna birača koji će izabrati 22 gradonačelnika i 120 načelnika, kao i zastupnike u predstavničkim tijelima: gradskim i općinskim vijećima u Federaciji, odnosno skupštinama gradova i ‘opština’ u Republici Srpskoj.

Mostarci će na izbore sami jer su tek potkraj lipnja dogovorena izborna pravila za najveći grad u Hercegovini, a zakon je propisao da ona, pravila, moraju biti utvrđena najmanje šest mjeseci prije glasovanja.

Kandidiralo se čak 30.188 osoba, od kojih 425 žele postati gradonačelnici ili načelnici općina. Ukupno se natječe 129 političkih stranaka, a u taj broj se nisu uračunate liste nezavisnih kandidata.

Ovo su sedmi lokalni izbori u BiH otkako je potpisan Daytonski sporazum, a definitivno će biti upamćeni zbog okolnosti u kojim se odvijaju. Koronavirus je gotovo onemogućio predizborne kampanje pa su manje-više svi improvizirali kako bi došlo do pažnje medija i glasača.

U tom korona-kontekstu apsolutni broj jedan je Milorad Dodik. Iako on, kao član predsjedništva BiH, uopće nije kandidat na izborima, jasno je da je podržao svoj Savez nezavisnih socijaldemokrata. I to kako. Na sebe je navukao zaštitnu odjeću pa je u pratnji kamera ušao u odjel banjolučkog Kliničkog centra u kojemu su smještene osobe oboljele od covida-19. Nije ga omelo ni to što su pored njega ležali i teži pacijenti koji nisu bili kadra komunicirati…

Da je Dodik barem jedini ‘neobičan’ kandidat. I nama znani Fikret Abdić, predsjednik Laburističke stranke, dugogodišnji načelnik Velike Kladuše u kampanju se uključio iz zatvora! Pustili su ga na slobodu upravo iz razloga što je bio onemogućen da aktivno sudjeluje u političkoj kampanji!?

Abdulah Iljazović jedno je od zanimljivijih lica: svojedobno je bio osuđen zbog preprodaje marihuane, a tijekom kampanje razotkrio je ljude koji se bave ograniziranom prodajom glasova. Uzgred rečeno, tarifa je bila 6.500 KM za 130 glasova!

Poseban stupac zaslužuju i općina Istočni Drvar. Tamo su se skoro svi kandidirali. Imaju ukupno 79 stanovnika, a 51 ih se kandidiralo. I to na tri različite liste!

Naravno, na lokalnoj razini postoji cijela galerija živopisnih likova kojima je prikladnije mjesto u nekom opskurnom reality-showu nego li političkoj utrci, i bilo bi ih teško pobrojiti. Bilo je i žešćih gafova, tako je Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i kandidat A-SDA, prvo opsovao u svom obraćanju (“Dok nisu s*bali nisu se okanili…”) , a svoju protukandidatkinju nazvao je ‘mače moje’.

Bilo je i prljavih podmetanja. Tako su dugogodišnjem načleniku Gračanice Nusretu Heliću otvorili profil na PornHubu i objavili montiranu snimku seksa zbog čega je čovjek završio u bolnici…

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *