Miho Obradović (HNS): Poduzetnici iz Grada do sada nisu imali glas u Saboru, vrijeme je da se to promijeni!

603

Miho Obradović nije tipičan političar. Ovaj zaposlenik Luke Dubrovnik ujedno je i privatni poduzetnik, a onda gradski vijećnik. Uz to, nakon više od tri godine aktivnog rada u Gradskom vijeću njegovo se ime našlo i na kandidacijskoj listi HNS-a za Sabor u našoj izbornoj jedinici.

Puno uloga imate. Koja je glavna i kako se nosite sa svim tim različitim ulogama?

Uvijek sam prvenstveno Miho i sve to što ste nabrojili su zapravo različiti aspekti koji me upotpunjuju, ali ja sam prije svega sin, brat a uskoro i suprug i moram reći da bez svoje familije ništa od navedenog ne bi bilo isto. Luka je moje radno mjesto, tamo imam svoju ulogu kao jedan od kotačića koji osiguravaju da ova tvrtka, koja je većinski u privatnom vlasništvu, besprijekorno funkcionira, bez obzira na okolnosti, poput ove pandemije. Dakle, tamo imam svoje dužnosti i svaki dan se trudim uredno ih obaviti najbolje što mogu. Nasuprot tome je Barba, moj street food restoran iza kojeg stoji ideja pružanja nove, drugačije vrste hrane. Ponosan sam što smo upravo mi prvi ponudili brojne morske specijalitete u novom ruhu, poput hamburgera od hobotnice. Tamo sam ja glavni i odgovorni, i to je najveća razlika. Upravo me vođenje Barbe najviše i izgradilo, jer kada znaš da o tebi ovisi ne samo cijeli posao nego i plaće tvojih zaposlenika, moraš naučiti brzo prelaziti prepreke i nalaziti rješenja. Ali i kada sve dobro ide nema mjesta opuštanju, jer stalno treba smišljati i razvijati nove proizvode za ponuditi. Na kraju je tu politika, koja zapravo objedinjava sve ove druge uloge, ali u drugačijem svjetlu.

Zašto upravo politika sve to objedinjava?

Politiku bih najbolje opisao kao bitku za opće dobro. Ali problem je što se definicija općeg dobra razlikuje od osobe od osobe. Pa ona politika postaje sukob idejama i razmišljanjima. To se najbolje vidi na sjednicama Gradskog vijeća. Ono što je meni osobno bitno, ali mojim stranačkim kolegama iz HNS-a, je da kritiziramo kad je potrebno, ali ujedno i ponudimo rješenje ili drugačiji način dolaska do cilja. Nikad nismo, niti ćemo, kritizirati bez razloga ili zbog politikantstva. Svaki naš istup potaknut je ili reakcijama naših sugrađana ili našim zajedničkim promišljanjem određenih problema koji muče grad i građane. Tu je potrebno ujedno biti kotačić u stroju, ali i organizator kada zatreba. A ponekad je potrebno biti samo obični građanin, posebice kada nam se sugrađani obrate s problemom kojeg žele da iznesemo na gradskom vijeću. Ljudi ne vole pričati s političarima, ali vole dati svoje mišljenje drugom sugrađaninu, nekome tko se može poistovjetiti s tim. Zato kažem da politika objedinjava sve moje druge aspekte.

U gradskom vijeću ste oporba vladajućoj koaliciji. Kako bi opisali tamošnje stanje?

Odluke u vijeću se nažalost često donose sa zakašnjenjem.  Pogledajte samo primjer rebalansa proračuna koji usprkos krizi još uvijek nije došao na klupe. Vjerojatno su u HDZ-u procijenili da s obzirom na to da je gradonačelnik na listi nije uputno sada ga slati, jer će rezovi morati biti značajni. Dakle, politikantstvo i jeftini bodovi važniji su im od boljitka Grada i građana. Pa ćemo opet rješavati posljedice umjesto uzroka, a krajnju cijenu platit ćemo svi mi građani. Osim toga, ne mogu ni nabrojati koliko smo točki dobili doslovno u zadnji tren, direktno na klupe. I onda od nas očekuju da glasamo o nečemu što nismo ni stigli proučiti. HDZ se nažalost libi iskoristiti ponuđena rješenja kada dolaze od nas, bez obzira što zbog toga cijenu opet plaćaju naši sugrađani. Mogu slobodno reći kako će HNS, kad ponovno dođemo na vlast, prihvaćati sve dobre prijedloge i brinuti o dobrobiti i Grada i građana.

Kandidat ste za sabor na listi HNS-a. Na osmom ste mjestu kao jedan od tri predstavnika iz Dubrovnika. Razmišljate li o ulasku u Sabor?

Da nemam namjeru predstavljati Dubrovnik, naše ljude i poduzetnike u Saboru, ne bi ni prihvatio poziv da budem na listi. Činjenica da smo kolegica Marina Vučković Matić i ja na listi je rezultat timskog rada Podružnice Dubrovnik, a naš rad su građani mogli vidjeti u protekle tri godine u vijeću i putem javnih istupa. Svi naši stavovi i prijedlozi su uvijek prethodno iskomunicirani u užem timu, pa je tako bilo i kod ove odluke ali i kod donošenja glavnih ciljeva za možebitno buduće djelovanje u Saboru. Ako tko želi čuti razmišljanja o drugim temama slobodno me može kontaktirati. Uvijek sam dostupan građanima.

A što se tiče mogućnosti ulaska u Sabor, iako sam na 8. mjestu, i dalje mogu putem preferencijalnih glasova prestići sve i tako doći u saborske klupe. Zato ovim putem pozivam građane da izađu na izbore i daju svoj glas onome za koga smatraju da će najbolje predstavljati njihove interese u Zagrebu. 

Koje su Vaše teme koje želite nametnuti u Saboru?

U ovo vrijeme pandemije koja je donijela ekonomsku i gospodarsku krizu te rast nezaposlenosti, više nego ikada je došla do izražaja  potreba za postojanjem predstavnika našeg Grada u Saboru. Kao što sam govorio prilikom predstavljanja kandidata, u vrijeme kada Dubrovnik kao gotovo isključivo avio destinacija treba preko noći postati auto destinacija, neophodno je izboriti se za nastavak auto ceste do krajnjeg juga. Tu je i pitanje zapošljavanja mladih, ali i teže zapošljivih kategorija. 

Moja je namjera u Zagrebu otvoriti teme poreznog rasterećenja za građane i poduzetnike, ukidanja i smanjenja nepotrebnih nameta i poboljšanja uvjeta života. Digitalizacija se upravo u ovoj krizi pokazala kao neophodna u svakodnevnom životu građana, a na nama je da se konačno realizira i digitalizacija javne uprave. To je jedna od najvažnijih karika koje bi omogućile snažniji uzlet privatnog sektora koji jedini može pokrenuti ekonomski rast i razvoj društva u ovoj krizi. Iz istog razloga u programu nosimo i potrebu za preinakom današnjeg HBOR-a u Fond za razvoj koji bi privatnom sektoru omogućio lakši, jednostavniji i jeftiniji pristup financijskim sredstvima u nastavku ali i daljnjem razvoju poslovanja.

Osim toga, ova kriza pokazala je kako trebamo razvijati i nove oblike industrije, a tu onda spadaju i kreativne industrije koje su sve veći izvor prihoda u svijetu, a u nas potpuno zapostavljene, unatoč činjenici da su sastavnica svih oblika turizma. Ponavljam, iznimno je bitno da Dubrovnik ima svog predstavnika centra u Saboru. Moram istaknuti kako se dosadašnji predstavnici nisu istakli po pitanju predstavljanja grada i okolice. Ni poduzetnici s juga do sada nisu imali nekoga tko bi bio njihov glas. Sada je došlo vrijeme da se i to promijeni.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *