MILETIĆ: “Sanitat prikriva podatke o ovršenim sredstvima, a gradske službe iznose lažne informacije!”

1797

Priopćenje koje potpisuje Mario Miletić, u ime Hrvatske udruge korisnika parkirališnih usluga, prenosimo u cijelosti:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani, nakon što je s govornice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika prije dva tjedna pročitan naš dopis u svezi postupanja gradske tvrtke Sanitat Dubrovnik (ovršni postupci temeljeni na 2014. godine sudski ukinutoj Odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, u vrijednosti oko pet milijuna kuna, obraćamo vam se zato što smo dana 18. siječnja 2021. godine kontaktirali političke stranke koje djeluju na području Dubrovnika te Dubrovačko-neretvanske županije.

Radi se o strankama: Dubrovački demokratski sabor, Dubrovačka stranka, Hrast-pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska narodna stranka-Liberalni demokrati, Hrvatska seljačka stranka, MOST, Socijaldemokratska partija Hrvatske i Srđ je Grad.

Tekst predstavke s pitanjima koju smo uputili: Poštovani, obraćamo vam se povodom nadolazećih lokalnih izbora u Dubrovniku. Osnovani smo u Dubrovniku 2018. godine, jedina smo udruga građana u Hrvatskoj koja se primarno bavi tematikom parking usluga (uz nas postoji još Hrvatska parking udruga, u koju su udružena parking društva tj. komunalne tvrtke u Hrvatskoj) te kroz nekoliko dana slavimo našu treću godišnjicu djelovanja. Naše osnivanje je potaknuto pravomoćnim sudskim presudama protiv tvrtke Sanitat Dubrovnik, kojima smo vratili naša protuzakonito ovršena financijska sredstva, a koja su se ovršila temeljem sudski ukinute 2014. godine, od strane Visokog upravnog suda, Odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku.

Nakon osnivanja, zaprimili smo informacije da se ovršni postupci, temeljeni na navedenoj nezakonitoj Odluci, nastavljaju te da se još predviđa građanima ovršnim postupcima oduzeti oko pet milijuna kuna! Apelirali smo na odgovorne osobe (direktora Sanitata Tomislava Tabaka, gradonačelnika Mata Frankovića, gradske vijećnike svih političkih opcija), zatražili prijem kod gradonačelnika u više navrata, ukazivali na problem putem medija, ali se do danas ništa nije napravilo.

Trenutno, Sanitat Dubrovnik prikriva podatke o ovršenim sredstvima, gradske službe ignoriraju zamolbe za prijemom (telefonskim putem iznose lažne informacije), gradonačelnik usprkos izjavama za lokalne medije, nije ništa poduzeo (neslužbeno smo doznali da se radi o mogućim iznosima 60-80 milijuna kuna koje bi Grad Dubrovnik, na ime povrata sredstava i odštete za nezakonito postupanje, morao isplatiti građanima pa vjerojatno razlog navedenog “pometanja pod tepih” leži u ogromnom financijskom problemu u kojem bi se proračun Grada Dubrovnika tada našao). Osim navedene problematike, bavili smo se i ključnim pitanjima u civilnom društvu, kao što su obrazovanje, promet, kultura, ljudska prava, transparentnost upravljanja javnim sredstvima i sl. Kao jedan od većih uspjeha bismo istaknuli i poziv Povjerenika za informiranje da, kao stručna javnost, sudjelujemo u noveliranju Zakona o pravu na pristup informacijama (uz Agenciju za zaštitu osobnih podataka, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, GONG, HHO, Transparency International Hrvatska, SSSH i dr.). Tijekom našeg rada smo se susreli sa sramotnom činjenicom da niti jedno tijelo javne vlasti u Dubrovniku nije bilo 100 posto usklađeno s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, čak sedam godina od stupanja Zakona na snagu, što smo, nadamo se, promijenili. Jedan od problema s kojim se građani susreću te nas u svezi istog kontaktiraju jest i problem ovršnih postupaka od strane tvrtke koja upravlja parking površinom Opće bolnice Dubrovnik (za iznos od 12.011,09 kuna mjesečno za 265 parking mjesta).

Ovim putem bismo vam postavili pitanja u svezi građanima iznimno bitnih problema:

-Hoćete li se u budućem mandatu ispričati građanima za postupanja gradskih tvrtki, prvenstveno Sanitata te osigurati pravičnu odštetu, kada već to ova gradska vlast izbjegava posljednje četiri godine?

-Hoćete li u budućem mandatu naložiti Sanitatu (sukladno zakonima), ili na neki drugi način, stopirati ovršne postupke koji se temelje na prošlim nezakonitim pravnim aktima?

-Hoćete li posebnu pozornost posvetiti provedbi jednog od zakona koje smatramo ključnim za funkcioniranje demokratskog društva te sankcioniranju neodgovornih čelnika tijela javne vlasti i službenika za informiranje? Nadamo se vašim skorim odgovorima te da će isti biti na korist svim građanima Grada Dubrovnika.

Do današnjeg dana, odgovore su nam dostavili: Hrvatska narodna stranka-Liberalni demokrati,  Srđ je Grad i Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Izgleda da ostali nemaju odgovore na pitanja koji se direktno tiču problema građana! Nakon što smo uputili navedena pitanja, kontaktirali smo i Upravu tvrtke Parking Tim iz Rijeke koja upravlja javnom parking površinom ispred Opće bolnice Dubrovnik te smo apelirali da se, sukladno zakonu, građani zaštite od dodatnih “nevolja” jer nitko od njih u bolnicu ne dolazi pod sretnim okolnostima. Od istih smo dobili uvjerenje da će se ubuduće postupati sukladno “delikatnoj” ulozi koju predstavlja navedena parking površina. Također, nakon tri godine opetovanih zahtjeva i molbi, primljeni smo na razgovor u Upravnom odjelu za promet Grada Dubrovnika te smo OPET zatražili prijem kod gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika (Upravni odjel za promet Grada Dubrovnika se ograđuje od ovrha Sanitata), ali smo, poradi šutnje gradskih službi, primorani ponovno postaviti pitanje zašto se prijem u svezi izuzetno bitnog problema uporno izbjegava. Kao i protekle tri godine, nastavljamo s radom u istom tonu (transparentnost javne uprave, bolja prometna infrastruktura na području Dubrovačko-neretvanske županije i sl.), na dobrobit našeg društva i naših sugrađana te nećemo dopustiti da navedeno postupanje tvrtke Sanitat Dubrovnik padne u zaborav.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *