MINISTAR ĆORIĆ I ŽUPAN DOBROSLAVIĆ U KONAVLIMA Završen Kanalizacijski sustav Gruda

341

U Konavlima je danas, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i župana Nikole Dobroslavića, svečano pušten u rad Kanalizacijski sustav Gruda.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić tom je prigodom rekao kako je pretpostavka za razvoj bilo kojeg mjesta da ima kanalizacijski sustav. “To je bio velik posao, ali posao kojim se nismo puno hvalili. Završili smo kanalizacijski sustav u Cavatu, sada i na Grudi, a u tijeku su i radovi u Moluntu. Ovo je sustav za tisuću stanovnika, ali napravljen je na način da se može dodatno proširiti ako će biti potrebe.” Načelnik Lasić je između ostalog dodao i kako se ovdje radi o cca šest tisuća metara mreže kanalizacijskog sustava te dvije podzemne crpne stanice i biljnom uređaju za pročišćavanje u Konavoskom polju. Također, rekao je i kako je Općina, zajedno sa Županijom, već u pregovorima s Hrvatskim vodama o tome da se napravi akumulacija u Konavoskom polju odakle bi išlo navodnjavanje.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općini Konavle na investicijama kanalizacijskih sustava Cavtat i Gruda te Uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Grudi. „To su velike investicije, radi se o 30 milijuna kuna, i time je Općina potvrdila svoju brigu za područje, osobito u onome dijelu koje se odnosi na zaštitu okoliša. Također, čestitam i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na sudjelovanju u ovim investicijama, ali isto tako i na brojnim drugim investicijama na području naše županije“, rekao je župan te podsjetio na neke od njih: „Prije nekoliko dana smo obilježili početak radova na nekoliko objekata uređenja toka Neretve i kanalizacije u tom prostoru, imamo projekte aglomeracije Ploča i Metkovića, vrlo skoro očekujemo i potpisivanje za aglomeraciju Dubrovnik. Zajednički radimo na još jednom izuzetno važnom projektu, a to je Zaštita Neretve od zaslanjenja i Projekt navodnjavanja Donje Neretve, vrijednosti više od 500 milijuna kuna, koji smo prijavili na Mehanizam za oporavak i otpornost te se nadamo da će sve proći kako treba i da ćemo vrlo brzo moći započeti i s tim projektom.“, kazao je župan Dobroslavić.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako je zadovoljstvo svjedočiti pokretanju u rad ovog pogona i cjelokupnog sustava odvodnje te dodao kako je činjenica da će ovom investicijom vrijednosti 15 milijuna kuna biti riješen problem odvodnje za cijelo područje Grude. „Drago mi je da su Hrvatske vode sufinanciranjem ovog projekta iskazale brigu za ovo područje i tako pokazale brigu za ovaj kraj. No, osiguravanje što je moguće više razine vodoopskrbe i odvodnje na prostoru cijele Hrvatske nešto je što je kontinuirano i ne možemo stati s time sve dok sve naše građanke i građani ne budu imali pristup vodi za piće s jedne strane te sustavu javne odvodnje s druge strane.“ Ministar Ćorić je istaknuo kako županija i svi gradovi i općine i u budućnosti mogu očekivati kontinuiranu potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i svih njegovih sastavnica u sufinanciranju svih faza projekata koji se odvijaju i koji će se odvijati na području Dubrovačko-neretvanske županije. „Župan je sada spomenuo neke projekte koji su realizirani, ali i neke koji tek predstoje i mi se radujemo toj suradnji i činjenici da će naša najjužnija županija po pitanju vodnokomunalne infrastrukture, zaštite okoliša, održivog razvoja i čitavog niza drugih aspekata biti na samom hrvatskom vrhu.“, zaključio je ministar Ćorić.

Inače, u Općini Konavle danas je, također u nazočnosti ministra Ćorića i župana Dobroslavića, potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Općine Konavle i Općine Sveti Petar u Šumi, koju su potpisali načelnici Božo Lasić i Mario Bratulić. Tom je prilikom istaknuto kako je ova Povelja rezultat dosadašnje dobre suradnje, ali i obveza i zalog za uspješnu suradnju i razmjenu iskustava i u budućnosti, a posebice u sektoru razvoja agroturizma.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *