MJESEC HRVATSKE KNJIGE: Mario Raguž predstavio Falklandske otoke dubrovačkoj publici

383

Ciklus putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“ nastavljen je predavanjem Maria Raguža „Falklandski otoci i oko njih“ u utorak, 24. listopada, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Raguž se na Falklande uputio 2009. inspiriran gotovo nepoznatom činjenicom da su u ratu koji se 1982. godine odigrao, u dotad mirnom kutku južnog Atlantika, sudjelovala i trojica argentinskih pilota hrvatskih korijena.

Falklandski otoci ili španjoslki „Las islas Malvinas“ imaju status dominion, to je autonomna oblast koja priznaje vrhovništvo britanske krune. Imaju svoju funtu koja se rabi samo na Falklandima, a moguće je koristiti i britansku. Ono što podliježe pod Veliku Britaniju jesu vanjski poslovi i obrana. Riječ je o izuzetno bogatom području, nezaposlenosti nema, a glavne grane gospodarstva su stočarstvo (imaju oko milijun ovaca) i ribolov. Na otočju živi  malo manje od 2 tisuće stanovnika, većinom Škoti koji su već 7. generacija na otoku. 

Falklandski ili Malvinski rat odigrao se od  2. travnja do 14. lipnja 1982. U ratu je poginulo  649 argentinskih i 255 britanskih vojnika. U tom ratu poginuli su i  Daniel Antonio Jukić iz Hrvaca pokraj Sinja te Andres Luis Brashic iz Pijavičina na Pelješcu. Zakopani su na argetinskom groblju na otoku. Raguž je pronašao i dvojicu još živih argentinskih vojnika hrvatskog podrijetla.

 “Ako rat može biti čist, ako to nije oksimoron, ovo je najčišći rat za kojeg sam ja čuo. Rat gdje praktički nije bilo ratnog zločina, rat u kojem je poginulo troje britanskih civila od odlutale britanske granate. Rat, gdje nema segmenta tog rata da bih ga objasnio drugačije doli apsolutno čistim” istaknuo je Raguž. S tehničkog aspekta to je bio rat krajnosti. S jedne strane po prvi se put dogodilo potapanje broad s raketom zrak-more te prvi i jedini napad nuklearne podmornice na brod, a s druge strane kad su završavale pješačke borbe na otočju borba je bila lopatama i sjekirama.

Mario Raguž autor je triju knjiga „U gnijezdu ljepote- povijest letenje u dubrovačkom kraju“, „Guerilla Nightmare“ i „Zapisi legionara”. Predavanje je održano u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama.

U nastavku drugog tjedna Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice organiziraju: 
Narodna knjižnica Grad, Od puča 6, Čitaonica
25.10. Forum mladih „O čemu sve pišemo“ u 18-20 sati
26.10. Nikola Čelan „Baština“ / predstavljanje knjige / „kako sam preživio splitske devedesete“ – priča o TBF-u, sceni i MTV generaciji – predstavljaju  Nikola  Čelan i Blaž Duplančić – u 19 sati
27.10. Međunarodni pjesnički festival Dubrovnik – u 16:30 – 17:30 
27. 10.  Stjepan Ćosić „Sto godina od smrti Frana Supila“ / predavanje – u 19 sati
28.10. Međunarodni pjesnički festival Dubrovnik – u 19 sati

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *