NAKON DRAME OKO VODSTVA: Počinju Linđovi tradicionalni nastupi na Igrama

111

Tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama počinju sutra, 26. srpnja s početkom u 21:30 na taraci tvrđave Revelin, a program nastupa na 68. Igrama bit će obogaćen i premijernim točkama.

Iz godine u godinu Linđo svojim nastupima na Igrama predstavlja bogatu baštinu hrvatskih narodnih pjesama i plesova, zanimljive i stranoj i domaćoj publici festivala. Program ovogodišnjih nastupa uključuje neizostavnu dubrovačku poskočicu „Linđo“ po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim plesove iz Zaprešića, Vrlike, Valpova, starogradske plesove te tradiciju Bunjevačkih Hrvata i Šokaca, uz lokalne pjesme i napjeve. Premijerno će izvesti baranjske pjesme i plesove „Od Petarde do Ižipa“ u koreografiji Krunoslava Šokca te glazbenoj obradi Duška Topića, ali i novu glazbenu točku „Cvetje moje“ koja prema zapisu i obradi Duška Topića predstavlja svatovske glazbene motive iz Podravine.

Folklorni ansambl Linđo, osnovan 1964. godine, danas je ustanova u kulturi grada Dubrovnika. Ansambl je nazvan po omiljenom i najpoznatijem narodnom ples Dubrovačkog primorja, Župe i  Konavala. Kolo linđo se, uz Festu sv. Vlaha, dubrovački govor, umijeće izrade konavoskog veza, klapsko pjevanje, nijemo kolo Dalmatinske zagore, bećarac, međimursku popevku i brojna druga kulturna dobra iz raznih krajeva Lijepe naše, nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Ansambl osobito njeguje klapsku pjesmu, taj danas, najrašireniji oblik tradicijskog pjevanja juga Hrvatske, njenih primorskih i otočkih krajeva. U prosincu 2012.god. UNESCO je uvrstio klapsko pjevanje na popis nematerijalne svjetske baštine. Ansambl Linđo dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Festivalska publika živo i rado pamti Linđov veliki obljetnički koncert povodom 50 godina rada ansambla, prošle godine na 67. Igrama, kao i brojne druge dojmljive nastupe koji ovaj omiljeni dubrovački ansambl uz Igre vežu od 1967. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *