Nemirno spavate? Moguće je da nije riječ samo o nesanici

295

Znanstvenici iz Japana povezali su nemiran san sa srčanim udarom i tvrde kako osobe koje se ritaju i puno okreću u krevetu imaju dvostruko veće šanse za srčani udar. 

Znanstvenici zbog toga upozoravaju kako nemiran san može biti znak velikih srčanih problema. Istraživanje je provedeno na 13.000 ljudi te je utvrđeno kako oni koji su se često budili tijekom noći zbog nemirnog sna vjerojatno već pate od srčanih bolesti. S druge strane, osobe kojima treba više od pola sata da zaspe imaju za 52 posto veće šanse da će doživjeti srčani udar, dok su onima koji spavaju manje od šest sati po noći te šanse na 24 posto, piše večernji.hr

Znanstvenici još nisu sigurni prouzročuje li loš san srčane probleme ili osobe koje već imaju probleme sa srcem loše spavaju, no upozoravaju kako nemirne noći mogu biti crvena uzbuna za ozbiljne zdravstvene probleme. Istraživanje je proveo dr. Nobuo Sasaki sa Sveučilišta Hiroshima u Japanu, a predstavio ga je jučer na kardiološkom kongresu koji se održava u Barceloni.

– Naši rezultati potvrđuju hipotezu da pogoršanje sna može voditi do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Loše spavanje kod osoba s bolestima srca može se okarakterizirati kao kratak san i kratki trenuci buđenja – rekao je on.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *