NOVE MJERE: Zatvaraju se kafići i restorani, obustava vjenčanja, pogrebi do 25 ljudi, zatvaraju se i teretane

374

Premijer Andrej Plenković s ministrima i članovima stožera u 14 sati predstavio je detalje novih mjera koje stupaju na snagu od ove subote te da će vrijediti sve do 21. prosinca, piše 24sata.hr

– Broj dnevno zaraženih premašio je 4000 i zbog toga ćemo predstaviti novi paket mjera.

 

– Nakon što nam se dnevni broj zaraženih gotovo pa prepolovio od početka do kraja rujna, od listopada je taj broj počeo opet rasti po visokim stopama. Tada sam upozorio da je virus ozbiljna prijetnja, istaknuvši da dolazak jeseni pogoduje širenju virusa – rekao je Plenković.

Kontinuirano smo pozivali na izbjegavanje okupljanja i smanjenje druženja, a tad su se brojevi udvostručavali svaki tjedan. 25. listopada smo ograničili mjere. Brojevi iako su sporo rasli, još nisu počeli padati. 

– Osobna odgovornost od svih mjera daleko je najučinkovitija – rekao je.

– Pozivali smo sve na maksimalnu odgovornost i solidarnost i upozoravali da se situacija može pogoršati. Mi posljednjih tjedana nismo potpuno uspjeli, prisiljeni dodatnim mjerama pokušati suzbiti širenje epidemije, kako bi djelotvornije suzbili da su se mjere bolje poštovale – kaže.

Naglašava da daljnja dinamika zaštite od virusa opet ovisi o svakome od nas, naglašava.

– Ovaj virus je daleko od bezazlenog. 1 od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, sličan omjer je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih, jedna će osoba nažalost preminuti – kaže.

– Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta: da provodimo mjere, da proširimo krug testiranja, da održimo zdravstveni sustav i kapacitete i da se učinkovito pripremimo za distribuciju cjepiva – rekao je.

Na temelju preporuka i konzultacija pripremili smo sljedeće mjere: 

Stupaju na snagu u subotu, traju do 21. prosinca

-Zabranjuju se svi događaji i okupljanja sa sviše od 25 ljudi, na privatnim okupljanjima 10

– Obavezno korištenje maski kad nije moguće držati distancu

– Javna događanja do 22 sata

– Obustava vjenčanja, na pogrebima najviše 25 ljudi, nema izražavanja sućuti bliskim kontaktom

– Redovito dezinficirati javne površine u zgradama

– Na okupljanjima osigurati 4 kvadrata, redovito provjetravati, osigurati da nije previše ljudi.

– Javni prijevoz do 40 posto. Vozači, putnici i radnici moraju imati maske. 

– Radno vrijeme za pekarnice do 22 sata, zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 ujutro, obustava sajmova

– Obustava rada kafića restrorana, koji nisu u hotelima i kampovima.

– Obustavlja se rad teretana i fitness centara

– obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi, tijekom kino projekcija nema posluživanja hrane i pića

– Auto škole nastava i teorija – online

– Preporuka je za misna slavlja da budu perko radio, TV programa ili na drugi način koji će omogućiti da vjernici budu prisutni bez dolaska u vjerske objekte. AKo se misno slavlje održava, onda vrijede epidemiološke mjere – do 25 ljudi.

– Mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata – rekao je premijer i dodao: “‘COVID-19 mijenja način našega života. Moramo promijeniti naš životni stil kako bismo zaštitili zdravlje”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako smo u prošlom tjednu imali porast od 15 posto. Tjedan ranije je bilo 7, a prije toga 4,4 posto. Istaknuo je da smo po broju zaraženih na 100.000 među najgorima u Europi, po mortalitetu smo u sredini – na 13. mjestu.

– ‘Nažalost imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća, brojevi nam i dalje rastu – rekao je.

– Rekao je da je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata.

– Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati – kaže.

Plenković je rekao kako su oko transparentnosti svih podataka u potpunosti transparentni.

– Proteklih dana vidimo da nije došlo do smanjenja, nego novog rasta i zbog toga ove mjere idu ovdje. Prisjetimo se strategije iz proljeća, govorili smo o čekiću i fleksu – rekao je i naglasio da se mjerama fokusiraju na ono što je bitno.

Predlažu još tjedan praznika

– Preporuka je za visoko obrazovanje da se ide na online, osim onog što po smislu i programu zahtijeva dolaske na fakultete. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za eventualni prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima – kaže i dodaje da se temeljem dogovora može preći i na online nastavu u srednjim školama.

Kaže da ministar Fuchs predlaže da se trajanje školskih praznika produlji još jedan tjedan da bi nakon druženja za blagdane osigurali još jedan tjedan, koji bi bio dobar zbog epidemioloških razloga

Pripremit ćemo se za distribuciju cjepiva

– Novi paket mjera ide u cilju zaštite zdravlja građana u našoj borbi protiv korona virusa i nadovezuje se na mjere koje smo usvojili prije nekoliko tjedana kako bismo nastojali poduzeti aktivnosti koje će usporiti širenje zaraze i broj hospitaliziranih, kao i broj onih koji su, nažalost, preminuli – rekao je naglasivši kako mjere koje će se donijeti imaju konkretnu epidemiološku podlogu.

– Nastojat ćemo s dodatnim testiranjima što bolje utvrditi trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava i pripremiti se za distribuciju cjepiva kad budu data sva potrebna odobrenja – rekao je Plenković na sjednici Vlade u podne.

Istodobno svi ministri iz ekonomskog resora, dodao je, rade na preciziranju mjera, koje se odnose na očuvanje radnih mjesta. 

– Mjere će vrijediti do 21. prosinca, dakle nastojimo sada uoči Božića napraviti napor, koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv korona virusa. Cijelo vrijeme smo govorili koliko je situacija ozbiljna, a sada s ovim brojevima, gdje smo po prvi puta iznad 4000 novozaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere – poručio je.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *