Novi skok u broju žrtava: Još 116 umrlih od korona virusa

134

Broj zaraženih i umrlih od korona virusa u Kini dodatno je skočio, objavile su kineske vlasti u prvim satima petka. Kako prenosi reuters.com,  u provinciji Hubei od virusa je umrlo još 116 ljudi.

Medicinski radnici u epicentru zaraze zabilježili su dodatnih 4823 slučajeva, čime je samo u tom dijelu Kine ukupni broj zaraženih narastao na 51.986.

Nakon jučerašnjeg skoka u broju umrlih te ovih najnovijih podataka, korona virus je dosad odnio gotovo 1500 života.

SAD zabrinut zbog mogućeg širenja u Sjevernoj Koreji

Sjedinjene Države “ozbiljno su zabrinute” zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa u Sjevernoj Koreji i spremne su pomoći američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv koronavirusa na tom području, priopćio je u četvrtak State Department. 

– Snažno podržavamo napore američkih i međunarodnih zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja koronavirusa u Sjevernoj Koreji – izjavila je je glasnogovornica Morgan Ortagus.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prethodno je  zatražila izuzeće sankcija Pjongjangu kako bi joj se omogućio bankovni prijenos sredstava u Sjevernu Koreju “neophodnih za spasilačke intervencije”. Istaknuta je hitna potreba za osobnom zaštitnom opremom i priborom za testiranje kako bi se pripremili za pojavu zaraze u Sjevernoj Koreji, koja graniči s Kinom gdje je virus prvi put identificiran.

Sjedinjene Države su spremne odobriti pomoć tim organizacijama, dodala je Ortagus u izjavi.

Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali državni mediji kažu da je vlada uvela jednomjesečnu karantenu u slučaju sumnje na pojavu virusa,  a očekuje se da to bezuvjetno poštuju sve vladine institucije i posjetitelji iz inozemstva.

 Obustavljeni su avionski letovi i željeznički promet sa susjedima, uvedena obavezna karantena za nedavno pristigle strance i gotovo u potpunosti  zabranjen prelazak granice.

Iako su neke južnokorejske medijske kuće izvijestile o slučajevima zaraze i mogućim smrtnim ishodima od koronavirusa u Sjevernoj Koreji, dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Pjongjangu rekli su Glasu Amerike da nisu obaviješteni niti o jednom potvrđenom slučaju.

Ogranak Crvenog križa  u Sjevernoj Koreji mobilizirao je 500 volontera kao jedina humanitarna organizacija koja ima pristup u četiri sjevernokorejske provincije uz granicu s Kinom.

IZVOR:24sata.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *