OBNOVLJENI OSTACI CRKVE SV.STJEPANA: Kapetanić ključeve predao biskupu

324

Za Crkvu sv.Stjepana bi se mnogi zapitali gdje je, a nalazi se u Gradu u Stullijevoj ulici ili kako je Karmenaši zovu Tiha. Upravo renoviranje te crkve je završeno nakon 7 godina, te je sama renovacija iznosila oko 3 milijuna kuna dok je crkvu odlučilo renovirati Društvo prijatelja dubrovačkih starina. Kako kažu arheološki nalazi, izgrađena je krajem 8. ili početkom 9.stoljeća, dok se prvi put crkva spominje polovicom 10.stoljeća  i to od strane Konstantina Porfirogeneta.

-Bolje reći ostaci Crkve svetog Stjepana, jer smo ostale ostatke konzervirali te tu i tamo rekonstruirali, više iz statičkih razloga. Možemo reći da je crkva spašena u zadnji čas od potpunog nestanka. Ovdje je iz nekog razloga nestala kompletna kamena plastika, kameni okviri oko vrata i prozora, a većini zidova prijetilo je rušenje. Društvo je zaključilo da nema čekanja i krenuli smo u obnovu. Crkva je svjedok 1200 godina dubrovačke povijesti i mi smo smatrali da je vrijedno spasiti – kazao je Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačkih starina. 

Ključeve crkve predsjednik Društva dubrovačkih starina predao je biskupu Uziniću koji je najavio i različita kulturna događanja kazavši da Crkva više nije u sakralnoj upotrebi te neće više biti korištena kao Crkva jer nema ni krova, ali će biti u službi javnosti i kulture.

-Ovo je pravi primjer potrebe za postojanjem Društva prijatelja dubrovačkih starina jer ne vjerujem da bi politika, bez obzira tko bio na vlasti u Gradu, se sjetila izdvojiti skoro 3 milijuna kuna za ovakav prekrasan objekt jer uvijek imate neke druge prioritete- kazao je Marko Potrebica te nastavio: 

-Danas kad se propitiva i rad društva te opće treba li u budućnosti upravljati dubrovačkom spomeničkom baštinom na način na koji to danas rade, ovo danas je pravi odgovor. Odgovor je da treba jer je u centru Dubrovačke biskupije i Grada Dubrovnika ali i Društva. Spomenička baština, čovjek, Grad na prvom mjestu. I upravo su to razlozi zbog čega Grad Dubrovnik snažno podupire rad društva i 65.obljetnicu postojanja te vjerujemo da ćemo uskoro na gradskom vijeću izdefinirati odnose za sljedećih deset ili dvadeset godina interesu i Grada i Društva- zaključio je Potrebica.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *