Osobe kojima je redovita vježba ključna za borbu s bolešću su diskriminirane

550

Odbor za sport udruge Glas poduzetnika danas je upozorio Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Državni ured za sport i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na osobe koje boluju od drugih bolesti, a zbog trenutne situacije ne mogu dobiti adekvatnu skrb. Naime, za određene skupine bolesnika redovita vježba je ključna, a nepromišljenim zatvaranjem fitness centara i teretana ostaju bez ključnog dijela svog liječenja. 

Zatvaranjem fitness i sportsko-rekreacijskih centara, teretana te dvorana za treniranje djece i mladih nije nanesena šteta samo poslodavcima i vježbačima, već i zaboravljenoj skupini osoba kojima redovito vježbanje pomaže u svakodnevnoj borbi s bolešću. Jedna takva bolest je i multipla skleroza kod koje se oboljelima preporučuju vježbe snage kako bi zadržali motoriku, suzbili stres i depresiju. Naime, osobe koje boluju od multiple skleroze, tzv. „bolesti s tisuću lica,“ žive konstantno svjesni da se već iduće jutro mogu probuditi s djelomičnom ili potpunom oduzetosti udova. 

Nadalje, navodimo primjer djece i osoba s Downovim sindromom kojima vježbe pomažu za razvoj i održavanje motorike te tonusa mišića. Osim toga, postoje i bolesti kao što su reumatoidni artritis, lumbalni bolni sindrom i brojne ostale. S dolaskom hladnijeg vremena smanjena im je mogućnost vježbanja na otvorenom, a time su dovedeni pred zid. Pitamo se, zar njihovi životi manje vrijede?

Kao i mnogo puta do sada, napominjemo da nije zabilježen značajniji broj prijenosa zaraze u fitness i sportsko – rekreacijskim centrima ni u teretanama, kako u Hrvatskoj, tako ni u ostatku svijeta (što zbog općeg smanjenja broja korisnika i zbog iznimno profesionalnog pristupa u poštivanju mjera i preporuka). Zbog toga nam je potpuno nerazumljivo svrstavanje fitness industrije među potencijalno opasne djelatnosti. 

Također, uvedenim mjerama stvara se podjela društva, na način da se kategorizirane sportaše predstavlja kao bitan dio društva. S druge strane, nekategorizirane i rekreativne sportaše se zanemaruje.

Postavili smo i pitanje koje se odnosi na osobe koje su preboljele virus COVID-19 i time stekle imunitet idućih 6. mjeseci – zašto se njima ne dozvoli nastavak odlazaka u teretane uz predočenje potvrde? 

Uz to, moramo istaknuti i da je dokazano da djeca nisu prenosioci virusa i samim time ne ugrožavaju ostalu populaciju. Upravo iz tog razloga ne razumijemo odluku zabrane treniranja djeci u sportsko – rekreativnim centrima.  Iz svega ovog lako se može zaključiti da nadležnima nije stalo do toga što će nam buduće generacije mladih biti nesocijalizirane, pretile i s brojnim mentalnim problemima.  

Moramo istaknuti da je mnogo otvorenih pitanja i da nas zaključak dovodi do diskriminacije i upitne ustavnosti donesenih mjera. 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *