Otvoren jubilarni 60. Splitski festival, na kvalitetu izvedbi obrušio se Jacques Houdek: “Sjedi, jedan!”

322

Na splitskim Prokurativama u subotu je počeo jubilarni 60. Splitski festival. Publika je uživala u retrospektivnim izvedbama nekih od najljepših dalmatinskih pjesama.

Voditelji programa bili su Doris Pinčić i Duško Ćurlić, a za mikrofonom su se izmjenjivala brojna poznata imena domaće glazbene scene.

Večer je otvorio Marko Tolja pjesmom Zdenka Runjića “Galeb i ja” koju je u originalu pjevao Oliver Dragojević. Vrhunac retrospektivne večeri bio je trenutak kada su na pozoricu izašli svi izvođači i otpjevali “Nima Splita do Splita”, javlja Dalmacija danas.

Ususret 60. jubilarnom izdanju Splitskog festivala na Rivi i oko Prokurativa vladao je šušur kakvog smo inače navikli gledati u ovo doba godine, no malo je tko poštivao mjere distance, nije bilo ni puno Splićana s maskama na licu. Ipak nakon što je posjetiteljima festivala na samom ulazu izmjerena temperatura sasvim druga slika na Prokurativima. Umjesto dosadašnjih tribina gdje je znalo biti smješteno i do tisuću ljudi ove su godine organizatori stavili stolove na kojima mogu sjediti samo osobe koje se poznaju. Baš kao publika koja je udaljena jedna od drugih takav prizor vlada i na pozornici jer su pjevači, članovi orkestra, prateći vokali i ostali glazbenici na propisanoj distanci, javlja Slobodna Dalmacija.

Na otvaranje Festivala obrušio se pjevač Jacques Houdek, koji je i sam pjevao na Splitskom festivalu.

“Slušam neke vokalne “izvedbe” uživo na Splitskom festivalu. Što reći? NEDOVOLJNO. Sjedi, jedan! Za svakog normalnog i razumnog čovjeka koji sebe naziva PROFESIONALCEM, to je nedopustivo. Ovdje čak ima i nekih jako popularnih mladih pjevača koji doslovno nisu u stanju ni sastati se s partnericom u dvoglasju. HELLO? To su OSNOVE. FUNDAMENTI. BASICS. Na tome se RADI. Ponekad i godinama. Ali ekipica je toliko bahata, da njima “ne treba” da porade na svom pjevanju. Dakle, ljudi, PA GDJE VAM JE BAREM ZRNO OSNOVNE SAMOKRITIČNOSTI? Tako se izložiti javno, blamirati… Ne shvaćam… Svi mi imamo svoje dobre i manje dobre dane, to je sasvim prirodno (i sam bih najradije s Youtubea poskidao neke svoje snimke), ali zaboga, pa neki nivo kod profesionalca nikad ne pada, pa ni kad si bolestan, ni kad si indisponiran… No eto, kao što često kažem; MNOGI IMAJU GLAS, DA, ALI PJEVATI – NE ZNAJU. Neka potraže profesionalnu pomoć. Pod hitno! Evo, ako baš nemaju neko “bolje” rješenje, ja sam im spreman pomoći!  Al’ treba pitati. Pa nije sramota tražiti pomoć”, komentirao je Houdek kvalitetu, ili izostanak kvalitete izvođača jubilarnog i po svemu specifičnog festivala. 

IZVOR: morski.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *