Otvorenje izložbe „Devet baba po ledu se valja“ u žitnici „Rupe

247

Izložba Muzeja i galerija Konavala „Devet baba po ledu se valja“, autorice Jelene Beželj, bit će otvorena u petak 24. studenoga 2017. godine u 12 sati u žitnici „Rupe“. Riječ o prvom gostovanju Muzeja i galerija Konavala u Dubrovačkim muzejima

Izložba je svojevrsni podsjetnik na konavoske božićne običaje koje se želi sačuvati i oživotvoriti. Naime, veselje Božića u Konavlima se navještavalo s pola godine i to brojeći vrijeme u „tricama“. Sve je započinjalo na Veliku Gospu raznim pripremama i rabotama u polju, a završavalo na Božić.

– Božićni običaji poput konavoskih zavrjeđuju pozornost i danas zaslužuju da ih se obnovi jer su stalni podsjetnik na slavljenje Božića u vremenima kada se živjelo teže i imalo puno manje nego danas, što nije priječilo ljude da budu bliži, da se zajedno vesele. Veselimo se još jednom podsjetniku zaboravljenih tradicija i običaja te se nadamo da ćemo ih zajedno nastaviti baštiniti. – poručuju iz Muzeja i galerija Konavala.Izložbu prati katalog, a ostat će otvorena do 14. prosinca 2017. godine.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *