Priprema se za pobjednički govor: Biden dobio tajne agente i iznad njegove kuće se više ne smije letjeti…

344

Joe Biden se priprema za pobjednički govor. Tajna služba poslala je jučer agente koji će ga štititi u Wilmingtonu, u državi Delaware, gdje je sjedište njegove kampanje. Uz to, i nebo iznad kuće Joea Bidena u Scrantonu postalo je novi zaštićeni prostor – dok je on tamo, ne smije se letjeti u krugu oko 1,5 km. A to je “bijeli dim”, znak da je gotovo. Amerika ima novog predsjednika.

Točno u 14.50 sati po hrvatskom vremenu prelomljeni su američki predsjednički izbori. Stigli su glasovi iz Philadelphije – čak 27.396 za Bidena i mizernih 3760 za Trumpa. Tu je 78-godišnjak iz Scrantona u Pennsylvaniji preskočio Trumpa i odjurio prema Bijeloj kući.

Država u kojoj je Biden rođen nosi velikih 20 elektorskih glasova, dovoljno da iseli Trumpa iz Bijele kuće sve i da izgubi Arizonu i Nevadu. Biden je poveo i u Georgiji. Imao je jučer poslijepodne više od 1096 glasova od Trumpa koji je tamo vodio gotovo od početka. Georgia nosi 16 elektorskih glasova, a Trump bez Georgije može zaboraviti na reizbor.

Jučer su se prebrojavali glasovi iz dijelova Pennsylvanije koji su naklonjeniji demokratima, a to znači da gotovo 80 posto glasova ide Bidenu. Ostalo je više od 350.000 glasova. Trump od toga mora dobiti barem 55 posto glasova ako želi ostati u prednosti pred Bidenom. A to se u ovom trenutku čini nerealnim.

Od početka pandemije pristaše Joea Bidena pokazuju veliku sklonost glasanju poštom. Većina pristaša predsjednika Trumpa izjavila je da želi glasati na dan izbora. Države broje ove različite vrste glasova na vrlo različite načine. To nije znak prijevare ili nepravilnosti.

Neke države prvo obrade prijevremene glasačke listiće, dok ih druge spremaju za kraj. Situacija se zahuktava u cijeloj zemlji, a brojni građani, analitičari i političari strahuju od mogućih nereda. Točnije, izgredi su vrlo izgledni.

– Oni ne žele da itko gleda dok se glasovi broje. Ne znam zašto. Promatrači u Philadelphiji bili su daleko, trebali su im dvogledi. Ništa se nije vidjelo. U Georgiji su glasovi pristizali nakon dana izbora. Demokrati znaju da pošteno ne mogu dobiti izbore i zato su poslali poštom toliko listića. Svima sam rekao da će ovo biti. Vidio sam to i prije – rekao je Trump i ponovio da demokrati žele pokrasti izbore.

– Ako brojite legalne glasove, ja lagano pobjeđujem. Ako brojite nelegalne, mogu nam pokušati ukrasti izbore. Već sam premoćno pobijedio u brojnim ključnim državama – dodao je američki predsjednik na odlasku.

No to baš nije tako. Američki predsjednik je na izborima 2016. uspio osvojiti Michigan, Pennsylvaniju, Wisconsin, Georgiju i Arizonu, ali mu je ovaj put Biden sve “ukrao”. Najveće iznenađenje je Trumpov gubitak Arizone, koja je desetljećima bastion republikanaca. Inače, Joe Biden je dobio nikad veći broj glasova u povijesti Amerike, njih 73,523.773 – čak 7,5 milijuna više od Hillary Clinton koja se borila za Bijelu kuću 2016.

IZVOR: 24sata.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *