Promisli budućnost – Izmisli grad: Izvještaj s Erasmus programa razmjene mladih (FOTO)

383

U organizaciji Matice hrvatske Orebić završile su projektne aktivnosti unutar Erasmus+ programa razmjene mladih pod nazivom ‘Rethink the future – Reinvent the city’ ili ‘Promisli budućnost – Izmisli grad’, na kojem je sudjelovalo 37 mladih iz šest različitih dijelova Europe: Italija, Španjolska, Litva, Rumunjska i Slovačka, Hrvatska

 

Sudionici su boravili tjedan dana u hotelu Komodor u Perni, dok su se projektne aktivnosti odvijale na nekoliko lokacija na poluotoku Pelješcu, u periodu od 17.09. do 23.09. 2017. Projekt je financiran sredstvima Europske komisije kroz Agenciju za mobilnost i europske programe, te je podržan od strane Općine Orebić i Turističke zajednice Općine Orebić. Prezentacija projekta i projektnih aktivnosti održat će se u studenom 2017. godine u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, ali također i u partnerskim zemljama projekta. Hrvatski sudionici u projektu: Denny Lulak, Patrik Marić, Lara Borić, Maja Dežulović, Maja Lovrinčević i Tina Bikić, voditeljica hrvatske skupine i kordinatorica projekta. Za dokumentiranje projektnog sadržaja pobrinula se fotografkinja Dea Botica i snimatelj Ive Trojanović.

Erasmus + projekt ‘Rethink the future- Reinvent the city’ ili ‘Promisli budućnost – Izmisli grad’, svojevrsni je umjetničko-obrazovni eksperiment koji je povezao mlade iz 6 različitih dijelova Europe, da putem neformalnih metoda učenja, umjetničkih intervencija, interkulturnog dijaloga, te razmjenom znanja i vještina u zajedničkoj kreaciji ponude nove koncepte za ustroj zajedničke, stabilne i inovativne budućnosti. Iako su aktivnosti bile grupne, vodile su do osobnog razvoja pojedinca koji se fokusira na relevatne promjena kojima bi on mogao pridonijeti. Sami naslovi aktivnosti poput ”Build your future flag” ili ”Leave your prejudices – never leave your dreams” samo su upućivale na komplementarnu ideju o osmišljavanju novih modela i političkih usmjerenja imaginarnih gradova kroz kreativno izražavanje i diskusije zasnovane na razvoju kritičkog razmišljanja, ali i aktivnog djelovanja. 

Promišljati o idejama budućnosti uz vizualnu predodžbu prostora prošlosti, ostavštine bogate povijesti i tradicije poluotoka Pelješca, kao što su je Pomorski muzej, crkva Anuncijata, kapetanska palača Mimbelli u Orebiću, ali i napušteno selo Nakovana u Vignju, zasigurno je neprocjenjivo iskustvo. Svi navedeni prostori jesu prostori nastali u prošlosti ali naše emocije, djela, radnje, razgovori, ideje, čine da ti prostori žive i u budućnosti. Boraveći u tim prostorima, mi mijenjamo svoj odnos prema  njima, a i oni dobivaju drugačiji oblik zbog našeg prisustva. U  konačnici dolazimo do zaključka, kako ljudi čine prostor, te da prostor, nije sam sebi svrha.

U Nakovani se održao umjetnički performans: sudionici su promišljali o važnosti osobnih vrijednosti. Koristeći slobodan prostor Nakovane, noseći svoje zapisane vrijednosti na papirićima u transportnim kolicima, odbacivali su one manje bitne, te naposlijetku uspostavili važnost jedne koje se nikada ne bi odrekli.  U općini Orebić održali smo aktivnost pod nazivom ”See different cinema – Experience different future” – aktivno gledanje i diskusije kroz dokumentarne filmove iz područja ljudskih prava izoštrili su njihovo kritičko mišljenje. Ono u čemu se naši učesnici također okušali jesu aktivnosti igre uloga gdje su zasigurno stekli veću otvorenost prema drugom i drugačijem, te se kroz igru izboriti s pričom o manjinskim grupama, ali i stereotipima. U kapetanskoj palači ”Mimbelli” pod nazivom ”Revive past with future values”, objašnjavajući relevantne teme projekta, u okviru kratke forme, razmišljali su kao redatelji ali i glumci, naučeno znanje aktivnim sudjelovanjem prenijeli su u zbilju. Neformalne metode učenja u ovom slučaju spojile su edukaciju, ali i kreativno izražavanje. Pored istaknutog, važnost motivacije i proaktivnosti svakog sudionika u sklopu promišljanja budućih koraka, valorizirala se u prostoru Pomorskog muzeja gdje smo imali radionicu kreativnog pisanja na temu – ”Letter to future self”. Pisma će doći na njihovu adresu, sljedeće godine u ovo doba, kao iznenađenje ali i podsjetnik – da ne zaborave na svoje snove.  Ovaj projekt ispričao je priču o mladim ljudima čija će inovativna razmišljanja i kreativnost, moralna i etička načela i otvorenost, tek prerasti u vrijednosti i uvjerenja koja će ih učniti odgovornim europskim građanima – jamcima održive budućnosti.

Smatramo da međunarodnom razmjenom mladih radimo na gradnji multikulturalnog okruženja u budućnosti, te da se usavršavanjem mladih kroz umjetničko-obrazovne metode koje osiguravaju puni razvoj osobe, radimo na jačanju poštivanja ljudskih prava i sloboda. Kada smo u doticaju s drugim kulturama – stvaramo prostor kreativne igre koja gradi razumijevanje i prijateljstvo. Ovim projektom pokušali smo osnažiti mlade da postanu budući inovatori, te pokretači promjena u svojoj zajednici”, istaknula je Tina Bikić, predsjednica Matice hrvatske u Orebiću i kordinatorica projekta ”Rethink the future- Reinvent the city”.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *