U Dubrovniku potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke

233

U Dubrovniku je u utorak potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Europske investicijske banke (EIB) kojim će se učvrstiti dugogodišnja suradnja dvije institucije.

Memorandum koji su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwinska doprinijet će i osiguranju zajedničkih ciljeva, prvenstveno u pogledu korištenja dostupnih europskih sredstava i daljnjoj pomoći vezano uz prometne projekte.

„Naša suradnja s EIB-om, koja traje dugi niz godina, trenutno je možda najznačajnija u kontekstu pomoći koju nam pružaju u pripremi projekata. Jedan od tih projekata, na kojima je bila iznimno značajna, projekt je Cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, čiji je dio i Pelješki most koji ćemo za nekoliko sati i službeno otvoriti.“, rekao je ministar Butković pojasnivši kako su upravo stručnjaci JASPERSA, kao dijela EIB-a, krajem 2016. godine projekt ocijenili spremnim, a čime je osiguran važan korak u europskoj proceduri odobrenja tog strateškog projekta.

Današnji je sporazum temelj na kojemu će EIB i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture proširiti suradnju na modernizaciji, održivom razvoju, digitalizaciji i zelenoj tranziciji prometnog sektora u Republici Hrvatskoj, sektora u koji je EIB već uložio oko 1,2 milijarde eura. Naše zajedničke aktivnosti koje ćemo poduzeti na temelju ovog dogovora, omogućit će nam da ponudimo sigurnija, brža, učinkovitija i čišća prometna rješenja za građane i građanke Hrvatske, te da kreirakmo nove poslovne prilike i još više poboljšamo kvalitetu života u zemlji. Istovremeno, naša će suradnja ubrzati oporavak  nakon dva razorna potresa, te gospodarski oporavak od pandemije COVID19.” izjavila je potpredsednica EIB Teresa Czerwinska.

Pomoć u pripremi prometnih projekata jedan je od segmenata suradnje Ministarstva i EIB-a, a potpisanim Memorandum isto se planira nastaviti i u idućim razdoblju višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027., osobito u kontekstu financijske i tehničke podrške za prilagodbu i postizanje okolišno čišćeg i održivijeg prometa. Stoga će njihova podrška biti koncentrirana upravo na projekte u željezničkom i pomorskom prometu, unutarnjim plovnim putovima, urbanoj mobilnosti, sigurnosti cestovnog prometa i drugima.

Ministarstvo mora, prometa i infraktrukture

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *