U PONOĆ STUPILE NA SNAGU NOVE MJERE: Hoće li one utjecati na smanjenje broja zaraženih koronavirusom?

420

Nove epidemiološke mjere stupile su na snagu u ponoć, a primjenjivat će se do 15. prosinca.

Njima se, među ostalim, obustavlja rad noćnih klubova i kasina te se ograničavaju javna okupljanja, svadbene svečanosti i pogrebi.

Dosadašnje mjere nisu rezultirale smanjenjem broja zaraženih pa su stoga donijete nove mjere. To je važno i zbog rasterećenja bolničkog sustava.

Kako je najavio Nacionalni stožer, mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30. Sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Uz to, obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja. Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu mora biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Od 22 sata do 6 sati ujutro zabranjuje se prodaja alkoholnih pića. Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici i i Državni inspektorat.

Nacionalni stožer odobrio ja također strože mjere na prijedlog županijskih stožera za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *