Udruga stanara: Više od 4000 obitelji može završiti na ulici

500

Članovi Hrvatskog saveza udruga stanara (HSUS) prosvjeduju u četvrtak prijepodne na Trgu svetog Marka protiv prijedloga izmjene Zakona o najmu stanova, čije bi izglasavanje, kako navode, rezultiralo deložacijom i tjeranjem na ulicu više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj.

Stotinjak članova HSUS-a ispred Hrvatskog sabora prosvjeduju zviždeći i radeći buku te noseći transparente na kojima piše da se ‘nepravde ne mogu ispraviti novim nepravdama’ i da je riječ ‘o prevari’. Ističu kako tim prosvjedom žele utjecati na saborske zastupnike da odbace ovakav prijedlog izmjene Zakona koji je danas u prvom čitanju u Hrvatskom saboru.

Prema riječima Tomislava Tomaševića iz Udruge stanara, posrijedi je “velika prevara” jer su brojni stanari kupovali neuseljive stanove za male novce, a sada zaštićene najmoprimce žele izbaciti iz tih stanova. Također tvrdi da je stvarnih vlasnika stanova kojima su oni bili nacionalizirani za vrijeme Jugoslavije, tek oko sedam posto. Smatra da se tu očito radi o pogodovanju kapitalu.

Inače, potporu prosvjedu dali su i neki saborski zastupnici koji su popričali s njima, među kojima i SDP-ov zastupnik Gordan Maras koji se slaže s njima da hrvatska država treba obeštetiti bivše vlasnike stanova, a nove, tj. zaštićene najmoprimce, ostaviti da žive u njima.

Kako tvrde iz Hrvatskog saveza udruga stanara, ni Vlada, ni resorni ministar ne spominju činjenicu da je veliki broj vlasnika stanova u kojima žive tzv. zaštićeni najmoprimci, dobio društveni ili državni stan i isti otkupio za 10 posto njegove tržišne vrijednosti.

Prosvjednici šeću s transparentima unutar policijske blokade na Trgu sv. Marka, ispred Hrvatskog sabora i  Vlade.

Vlasnici stanova: Svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun

Svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun, poručila je u četvrtak udruga Vlasništvo i posjed odgovarajući na prosvjed članova Hrvatskog saveza udruga stanara na Trgu svetog Marka protiv prijedloga izmjene Zakona o najmu stanova, čije bi izglasavanje, kako navode, rezultiralo deložacijom i tjeranjem na ulicu više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj.

Izmjene Zakona o najmu, o kojima će danas raspravljati Hrvatski sabor, važan su korak u rješavanju statusa obespravljenih vlasnika stanova, koji već 70 godina ne mogu koristiti svoju privatnu imovinu, navode u priopćenju vlasnici stanova okupljeni u udrugu Vlasništvo i posjed.  

Unatoč nedostacima, očekuju kako će novi zakon uštedjeti milijune kuna poreznih obveznika koje bi bile utrošene na obeštećenje stvarnih vlasnika.

Razlog tomu je što u njihovim nekretninama žive zaštićeni najmoprimci koji najamninu plaćaju svega stotinjak kuna mjesečno, odnosno 2,4 kune po četvornom metru, i to za stanove koji su uglavnom smješteni u samim gradskim središtima. Istovremeno, stvarni vlasnici tih stanova, da bi imali vlastiti krov nad glavom, iznajmljuju stanove po tržišnim cijenama od 300-400 eura, ili su primorani dizati kredite u bankama, tvrde vlasnici.

24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *