UDRUGA ZVIŽDAČ: Žalosno je da osobe koje su trebale riješiti problem na koje je ukazala Raguž traže produljenje svojih mandata!

1110

Na naš redakcijski mail stiglo je priopćenje Udruge Zviždač koje potpisuje predsjednica Vesna Balenović, a koje prenosimo u cijelosti:

Kada je 2018. godine Mirjana Raguž, djelatnica dubrovačkog doma za stare i nemoćne Domus Christi putem medija upozorila javnost da preko šest godina taj Dom bezuspješnu vodi bitku sa stjenicama, koje starim i nemoćnim korisnicima zagorčavaju život, nije niti slutila do koje mjere će njoj te iste stjenice izmijeniti i pokvariti život.

Podsjećamo da je ta djelatnica Doma za starije i nemoćne na posljetku stjenice prenijela u vlastiti dom i život si učinila neizdrživim. Nakon nekoliko pokušaja dezinsekcije od strane specijaliziranog dubrovačkog poduzeća Sanitat, morala se odlučiti na drastičan korak, da isprazni kompletan stan od namještaja, tepiha, zastora i brojne robe, te na taj način ukloni stjenice. Puno razumijevanje za tako drastičan postupak Mirjane Raguž imat će samo oni pojedinci koji su se suočili sa stjenicama i njihovom dugotrajnom i teškom uklanjanju iz vlastitog doma.

Živimo li u vrijeme Otomanskog carstva ili u 21. stoljeću?

Javni i hrabri istup Mirjane Raguž smatramo potpuno opravdanim i neophodnim, jer po isteku šeste godine bezuspješne borbe sa tim neugodnim i potencijalno opasnim nametnikom, kakva je stjenica, bilo je evidentno da se vodstvo Doma ne može ili ne zna nositi s tim problemom, a isto tako da korisnici Doma ne zaslužuju takove ponižavajuće uvjete življenja, sličnije prije vremenu Otomanskog carstva nego 21. stoljeća u kojem živimo. Stjenice koje se skrivaju ispod drvenog poda, u drvenim stropnim oblogama, namještaju i instalacijama unatoč trudu djelatnika i povremenih postupaka dezinsekcije gotovo je nemoguće eliminirati.

Svojim javnim istupom, ali i direktnim pisanim obraćanjima Mirjana Raguž obratila se i Nikoli Dobroslaviću, županu Dubrovačko-neretvanskom, s obzirom da je Županija osnivač Doma.

Sa stjenicama se može živjeti!?

”To nije nikakva bolest, to je neugodna situacija koja nas susreće u životu, kao što su komarci, treba ih iskorijeniti, ali se s njima isto može živjeti”- neprihvatljiv je odgovor Župana. Trebaju li se po tome dubrovačke domske stjenice uzrujavati ili mogu u miru nastaviti lagodno živjeti? Izjave predstavnika Županijskog zavoda za javno zdravstvo nećemo niti navoditi jer su potpuno pristrane i neargumentirane. Te 2018. godine od Gradonačelnika i Župana dobili smo obećanje da će se skorom rekonstrukcijom doma proširiti kapacitet i učiniti život korisnika doma daleko kvalitetnijim, a da će se ujedno poduzeti i sve potrebne mjere da stjenice postanu samo jedno neugodno sjećanje. Na žalost od tih obećanja proteklo je tri godine, a da se nije ništa učinilo. Od obećane rekonstrukcije Doma nema niti riječi. Žalosno je da se u Gradu Dubrovniku, svjetski poznatom i prestižnom turističkom centru korisnici doma susreću s problemima koje su brojni europski gradovi riješili još prije dva stoljeća. Je li moguće da Grad Dubrovnik s godišnjim proračunom od gotovo 580 milijuna kuna kuna i Županija s godišnjim proračunom od gotovo miljardu kuna u proteklih deset godina od kad se pojavio taj neugodan i sramotan problem ne žele izdvojiti sredstva za renoviranje Doma i učini ga dostojnim za život svojih starijih sugrađana?

Zbog javnog upozoravanja, mobbing na random mjestu!

Zbog svog javnog upozoravanja na problem sa stjenicama Mirjana Raguž trpi mobbing na svom random mjestu, dobila je opomenu pred otkaz te se posljedično zbog pritisaka i zdravstvenih problema nalazi na dužem bolovanju. Svakako da se to odrazilo i na značajno smanjenje primanja što joj kao samohranoj majci dodatno komplicira i otežava život.

Zbog svog zalaganja za javni interes i stradavanja koje joj je priuštilo neobjektivno i zastrašeno radno okruženje Mirjana Raguž definitivno ima status zviždača i može se u zaštiti svojih interesa pozvati na Zakon o zaštiti zviždača.

Žalosno je da svoja ugrožena ljudska i radna prava Mirjana Raguž, mora braniti sudskim putem, u isto vrijeme kada osobe koje su odavno trebale riješiti problem na koji je Mirjana ukazala, traže produljenje svojih mandata. Naime, upravo za ravnateljicu Doma za starije i nemoćne Domus Christi kandidira dosadašnja ravnateljica Mirjana Vujnović, a uskoro će na lokalnim izborima produžetak mandata dosadašnji župan dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić.

Hoće li se ponovnim imenovanjem dosadašnjih obnašatelja tih odgovornih funkcija osigurati kontinuitet zanemarivanja stanja u Domu za stare i nemoćne ili će se ipak dati prioritet u investiranju rekonstrukcije Doma Domus Christi ostaje nam za vidjeti! Vjerujemo da bi u vremenu koje slijedi trebalo umjesto sudskog spora, probleme s kojima se suočava zviždačica Mirjana Raguž riješiti mirnim i humanim načinom i razgovorom, čime bi svi dionici spora dokazali svoju spremnost i zalaganje za javni interes.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *