VEČERAS VELIKO OTVORENJE IZLOŽBE! Ahmet Ertuğ: Ponosan sam što imam izložbu u Dubrovniku!

71

Nakon dugo najavljivanja, večeras u Umjetničkog galeriji Dubrovnik otvaranje je svjetski poznate izložbe ‘Točka isčeznuća’, čija se najava nalazila i u časopisu Turkish Airlinesa, a riječ je o turskom fotografu Ahmetu Ertuğu koji se fotografijom počeo baviti tijekom studija arhitekture u Londonu snimajući ulični život zapadnog i istočnog Londona. Njegovi projekti fotografiranja arhitektonske baštine objavljeni su u više od 30 knjiga o umjetnosti. Najvažnije samostalne izložbe imao je u Parizu, Londonu, New Yorku, Beču i Istanbulu, a od večeras i u Dubrovniku.

-Imam strast prema arhitektonskoj baštini, putovao sam po mjestima s prelijepom arhitekturom i ova izložba je fokusirana na renesansnu arhitekturu, dio Italije koji je spojen s Dubrovnikom. Oko 15 fotografija je fotografirano u Italiji i to su knjižnice, palače i kazališta. Izložbu sam sastavio kao djelo koje je povezano s glazbom. Fotografije renesansnog Dubrovnika su se odlično uklopile u fotografije Italije. Fotografirali smo na više od 20 lokacija, ali za izložbu smo izabrali pet najposebnijih lokacija koje će biti iznenađenje za građane Dubrovnika. Neki od motiva su kao najbolje čuvana tajna i uživat ćete u posebnoj vezi dubrovačke arhitekture i renesansne arhitekture Italije-kazao je autor izložbe Ahmet Ertuğ te također dodao: 

-Ponosan sam što imam izložbu ovdje i fotografije su se stopile s arhitekturom ove zgrade koja je također palača-kazao je Ertuğ.

No, osim što je večerašnja izložba veliki zalogaj za mnoge umjetnike, fotografe te ljubitelje fotografije, izložba je i velika stvar za sam grad Dubrovnik . Naime, nakon izlaganja u Umjetničkoj galeriji, izložba će se  preseliti u Pariz te će mnogi Parižani, Francuzi i turisti moći uživati u skrivenim motivima našeg grada.

-Ova izložba nama je važna iz nekoliko razloga. Prvenstveno jer smatramo da je u muzejima moderne suvremene umjetnosti priređivati izložbe suvremenih umjetnika jer nikad ne možemo prirediti tako kvalitetne izložbe Picassa, Matissea ili onih klasika kojih se svi uporno trudimo da napraviti u Hrvatskoj. Preskupe su i prekomplicirane za realizaciju-kazao je Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik te nastavio:  

-Fokus Umjetničke galerije Dubrovnik i drugih kulturnih ustanova trebao bi biti na suvremenim umjetnicima kao što je Ahmet Ertuğ-najveće ime svjetske fotografije arhitekture koji je 20 svojih radova uključio u ovu izložbu od čega je pet dubrovačkih motiva koje je on snimao u rujnu. Nama su važni jer s time Dubrovnik staje uz bok svim važnijim građevinama svijeta koje je Ertung snimao i na njegovu izložbu u Pariz koja je odmah nakon ovoga u Nacionalnoj knjižnici Francuske ide i Dubrovnik potpuno ravnopravan palači Caprarola, kazalištu Mantova ili Bibiena ili knjižnici Laurenziana-kazao je.

Na novinarsko pitanje kako je bilo surađivati s jednim od najvećih svjetskih imena fotografije Ivanović je odgovorio:

-Izložba kao izložba je bila vrlo logistički složena, ali on kao profesionalac koji ima puno iskustva surađivajući s muzejima tako da mu je jasno da je to postupak koji traje i da nailazimo na prepreke koje smo pokušali savladati uz veliku podršku naših sponzora jer je moje osobno uvjerenje da se sve više hrvatski muzeji tomu kreću jer da kulturne ustanove ne mogu biti isključivo orijenitrane na lokalne i državne proračune. Nama je sada uskočio Turkish airlines da nam pomogne u transportu i Rixos grupacija i Institut Yunus Emre-zaključio je Ivanović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *