Zakon o otocima pred saborskim zastupnicima

347

U razvoj hrvatskih otoka javni je sektor u 2014. i 2015. uložio 3,3 milijarde kuna, gotovo polovica otoka bilježi porast broja stanovnika, no samo dva – Vir i Čiovo, imaju pozitivan prirodni prirast, navodi se u izvješću koje analizira učinke Zakona o otocima u dvije spomenute godine, a kojim će se u petak baviti Hrvatski sabor.

Na hrvatskim otocima i poluotoku Pelješcu, po popisu stanovništva iz 2011., živjelo je oko 133 tisuće stanovnika, ukupan broj otočkog stanovništva povećao se između dva posljednja popisa, no depopulacija je jasno uočljiva na malim i udaljenim otocima.

Pozitivne demografske trendove bilježe otoci koji su mostovima povezani s kopnom.

Na Krku, Pagu, Viru, Murteru i Čiovu, po popisu iz 2011. živi oko 42 tisuće stanovnika, što je 10,3 posto više u odnosu na popis iz 2001. Svi ostali otoci imaju ukupno oko 83 tisuće stanovnika, što je smanjenje od 1,7 posto u odnosu na 2001.

Razna ministarstva, agencije i ustanove u otoke su u 2015. uložili milijardu i pol kuna, što je prosjek godišnjih ulaganja od 1999. kada je donijet Zakon o otocima.
Godinu prije u otoke je investirano gotovo 1,8 milijardi kuna.

Najviše se ulagalo u prometnu povezanost otoka (345 milijuna), prometnu i komunalnu infrastrukturu, gospodarstvo, turizam (175 milijuna) itd.
Sabor bi u petak trebao raspraviti još tri točke, među kojima je i SDP-ov prijedlog da se dopuni Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata.

Trebao bi i glasovati, no o kojim sve točkama i hoće li među njima biti i osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor te izbor tri ustavna suca, u četvrtak se nije mogla dobiti službena informacija.

IZVOR: N1

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *