Župan Dobroslavić sudjelovao na panelu „Jadransko-jonski koridor“ u sklopu Europske konferencije o cestama

262

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je danas u panel raspravi „Jadransko-jonski koridor“ u sklopu Europske konferencije o cestama pod nazivom ” Koridori za zajednički napredak”.
Župan Dobroslavić je naglasio kako drži da je od četiri stupa Jadransko-jonske strategije, najvažniji stup povezivanje regije.

“Nažalost, ta strategija se ne realizira dovoljno dobro, a najbolji primjer je Jadransko-jonski koridor i Jadransko-jonska autocesta. Taj koridor je imperativ za suradnju i razvoj u regiji, ali on je sada ‘bijela krpa’ na toj europskoj karti. Naš zaključak je da je nužno žurno realizirati taj koridor, ali i ostvariti povezivanje morem istok-zapad i obrnuto. Naši susjedi Talijani inzistiraju na brzoj željeznici izmedu Brindisija i Riminija, a nužno je i bolje avio-povezivanje”, rekao je župan Dobroslavić.
“Moramo naći način kako ubrzati taj projekt. Nužno je u cijeli proces više ukljuciti Europsku komisiju jer je taj koridor važan za cijelu Europu. Interes je EU da bude povezana na relaciji sjever-jug i to se mora financirati sredstvima EU. Također moramo i fiksirati taj pravac i precizirati kao TNT koridor zajedno s Vc koridorom. U Hrvatskoj je 1/3 autoceste za Jadransko-jonski koridor već izgrađeno i smatram da bi trebalo utvrditi jedno tijelo koje će voditi radove na projektiranju Jadransko-jonske autoceste. Mislim da bi Hrvatska trebala biti koordinirati tim tijelom To je prirodno s obzirom da smo članica EU i imamo najviše izgrađeno autoceste”, rekao je župan Dobroslavić.
Naglasio je kako Dubrovačko-neretvanska županija već dugi niz godina u svojim prostornim planovima nosi autocestu od čvora Metković do Osojnika, te kako je za pojedine dionice već riješena potrebna dokumentacija.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *