(FOTO) ALFA I OMEGA SVAKE FESTE: Predstavljen dokumentarac o Trombunjerima i fotomonografija

617

“Dubrovački trombunjeri – vjera, ponos i tradicija” naziv je dokumentarnog filma koji je prikazan večeras u Dvorani Ivana Pavla II, a predstavljena je i fotomonografija Festa 2016, sve povodom nadolazeće Feste svetog Vlaha.

Predsjednik Društva dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan, objasnio je što se htjelo postići ovim filmom te što on prikazuje.

– Film je presjek dvije Feste svetoga Vlaha koje pokazuju u kompletu kako Trombunjeri predvode Festu, kako je vode i kako je završavaju. Od otvaranja Feste na Kandeloru, dana sv. Vlaha kad je glavna ceremonija te iduću nedjelju nakon Feste kad je pohod sv. Vlaho od Gorice – rekao je.

– Činjenica je da svi ljudi ne mogu biti na svim tim pozicijama, ni na misi, ili prije mise, popodne ili uvečer. Tako da smo mi sad, na jednom mjestu, prikazali brojnim ljudima koji možda ne znaju kako ide ceremonija cijele Feste. Ispričali smo to kroz Trombunjere jer oni počinju procesiju i završavaju. Ovo nam je na neki način i uvod za 2020. godinu kad planiramo napraviti pravu monografiju, pa neka bude taj materijal još bogatiji – objasnio je Macan.

Autor filma je Toni Miletić iz LMT Studija Dubrovnik, a fotomonografija je objavljena u nakladi Manjgure. Sav prikupljeni novac od prodaje bit će uplaćen u humanitarne svrhe.

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organiziralo je ovo predstavljanje.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *