GORI DALMACIJA, ALARMANTNO U SPLITU! Braco Elezović: Krećemo sutra u pomoć!

312

Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske čertvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran.

U Žrnovnici su iza 19 sati iz nekih dijelova mjesta evakuirana su djeca. Stanovnici vode imaju na “kapaljku”.Na području Splitsko-dalmatinske županije po vrlo nepovoljnim uvjetima i pomognuti snažnim vjetrom gori 12 požara, koje gasi oko 400 ljudi s više od 100 vatrogasnih vozila i uz pomoć kanadera i air-traktora, rekao je novinarima u ponedjeljak predvečer vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.Vatrogasci požar gase od četrdesetak minuta nakon ponoći, kada je buknuo u Tugarama, a potpomognut vjetrom proširio se na Srinjine, zatim tijekom jutra na Sitno Gornje i Donje te popodne na Žrnovnicu, Jesenice i Podstranu.Podzemna raketna baza u Žrnovnici stalno se natapa vodom.

Rakete su na dubini od 70 metara.Požar se širi se od istoka prema zapadu, jedna frondta se spušta južno prema TTTS-u i Kamenskom polju. Druga fronta kreće prema Karepovcu, a, kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, vatra zahvatila jugoistočni rub deponija.Vatra je prošla zgradu Specijalne policije u Mravincima i kreće prema Solinu.

Nova TV javlja da je vatra došla do Dračevca

.- Normalno da ćemo doći braniti ovo, pa to je naše! Napišite ljudima neka svi zdravstveno sposobni dođu. Mi branimo cestu s brentačama od 20 litara, evakuirali smo ljude iznad Žrnovnice jedva smo ih ugurali u auto, govori kroz suze Vedrana Erić Miloš i sarkastično dodaje: “Bitno da se ima za otići na Wimbledon. A tko će nama pomoć? Pogledajte sunce. Ovo je apokalipsa!”Organizira se pomoć za ljude pogođene požarima na području Dalmacije putem društvenih mreža. Na Facebooku je otvorena grupa u koju se mogu javiti svi koji žele ponuditi pomoć i smještaj stanovnicima okolice Splita koju je poharao požar.

Dubrovački branitelj Braco Elezović na svom Facebook profilu objavio je kako sutra ujutro kreće na put prema Šestanovcu pružiti pomoć svima koji se bore s požarom.

– Osigurana dva terenska vozila, motorne pile, kosijeri, poneka naprtnjača, a ujutro ćemo pribavit još toga. Nismo u mogućnosti krenuti danas, pa krećemo sutra oko objeda negdje prema Šestanovcu ili tamo gdje su kuće u opasnosti. Imamo mjesta za još šest ljudi. Ne trebaju vam novci, ne treba vam ništa osim srca – napisao je Elezović.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *