Gradonačelnik s ministricom kulture o buffer zoni i sanaciji Orlandovog stupa

506

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenica Jelke Tepšić i Orlande Tokić sa suradnicima održao je danas radni sastanak s ministricom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek i pomoćnikom ministrice Davorom Trupkovićem i to nam teme proširenja buffer zone te nužne obnove Orlandovog stupa.

U cilju zaštite Orlandovog stupa dogovoreno je da će se započeti sa svim aktivnostima potrebnim za realizaciju postupka sanacije, a što prvenstveno podrazumijeva izradu projekte dokumentacije prema kojoj će se izvesti sama sanacija. Orlandov stup će se sukladno mišljenu struke demontirati i sanirati u radioničkim uvjetima te u konačnici pohraniti na usuglašenoj lokaciji, dok će se na mjesto originala postaviti replika.
Ministrica kulture Obuljen Koržinek kazala je kako je novodefinirana buffer zona dostavljena UNESCO-u te se na dostavljeni prijedlog čeka suglasnost.

Također je istaknuto da se do definiranja konkretne buffer zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće izdavati nove građevinske dozvole.

Zajednički stav Grada Dubrovnika i Ministarstva jest da se želi otkloniti i najmanja mogućnost ugroze jedinstvenih vizura Dubrovnika te bogate povijesne i kulturne baštine kao našeg najvećeg resursa na kojem temeljimo budući održivi razvoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *