Isklesano vrijeme Aljoše Rebolja kao posveta Tomažu Panduru „Bio je lovac za snovima, lovac za ljepotom“

302

– Izložba fotografija Aljoše Rebolja Isklesano vrijeme – kazališni opus Tomaža Pandura u Hrvatskoj otvorena je sinoć, 22. kolovoza u atriju palače Sponza, kao završni izložbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a u suradnji s udrugom Arterarij.

Na sinoćnjem vrlo emotivnom otvaranju izložbe govorili su glumac Romano Nikolić u ime Arterarija te Tomažova najbliža suradnica, dramaturginja i sestra Livija Pandur koja ja pozvala glumicu Pericu Martinović da pročita kratko pismo svoga oca Miše napisano Panduru u čast, za ovu prigodu. Autor fotografija i nekadašnji Pandurov suradnik, Aljoša Rebolj kazao je kako je Tomaž „uvijek znao inspirirati i od svih tražiti najviše“. Rebolj je istaknuo da mu je čast izlagati u impresivnom atriju palače Sponza, na mjestu gdje se skupljala kišnica, što ima posebno značenje za Tomažov redateljski rukopis. Voda. Njegov je teatar uvijek imao te arhetipske momente, pa je tako i u Medeji na Lovrjencu vrlo važna bila voda. Bio je lovac za snovima, lovac za ljepotom, a za sve ljubitelje kazališne umjetnosti bar su neki od tih trenuka uhvaćeni za vječnost na ovim fotografijama. 

Tomaž Pandur bio je jedan od najznačajnijih suvremenih kazališnih redatelja koji je svojim radom i suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dubrovačkim ljetnim igrama i brojnima drugima trajno obilježio i pridonio hrvatskoj kazališnoj sceni, a velik utjecaj ostvario i na brojnim inozemnim pozornicama. Smrt je Tomaža Pandura prerano i iznenada zadesila u dobi od 53. godine. Publika i danas ima snažna sjećanja na prepoznatljivu Tomaževu estetiku i kazališni jezik, a umjetnici koji su imali prilike raditi s njim sjećaju se njegovog vizionarstva te jedinstvenog procesa izgradnje kazališnog narativa i slike u upečatljive, zaokružene te uvijek nove cjeline. Njegova Medeja premijerno izvedena na Lovrjencu 2012. s Almom Pricom u naslovnoj ulozi, a u koprodukciji Igara i HNK u Zagrebu, postala je predstava trajno urezana u memoriju festivalske publike. 

Izložbu koja je prvo u svibnju bila predstavljena u Laubi, svojom su podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters. Izložba će na Dubrovačkim ljetnim igrama za festivalsku publiku biti otvorena do 1. rujna, svakim danom od 18 do 22 sata.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *