OB DUBROVNIK: Imamo samo dvije improvizirane prostorije i zato molimo roditelje da nalaze pričekaju u automobilima

2826

Jučer smo objavili tekst o neugodnom iskustvu u OB Dubrovnik, koji možete pročitati ovdje.

Uputili smo upit dubrovačkoj bolnici i njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Dječji odjel Opće bolnice u Dubrovniku, kao i cijeli sustav Opće bolnice Dubrovnik posljednju godinu prilagodio se posebnim uvjetima rada usljed COVID-19 pandemije.

Što se tiče djece koja trebaju bolničku skrb i hitne medicinske postupke, podijeljena su na COVID-19 pozitivnu djecu koja se u posebnim uvjetima primaju na Hitnom bolničkom prijemu i za njih je odvojen poseban ulaz, čekaonica i ambulante, te djecu koja s roditeljima dolaze na Dječji odjel.

Roditelji koji s djecom dolaze na Dječji odjel i imaju dogovorene kontrolne preglede ili dolaze u dnevnu bolnicu na terapiju, zaprimaju se u ranije dogovorenim terminima. Problem nastaje kada roditelji dolaze nenajavljeno s febrilnom djecom za koju se ne može znati jesu li ili nisu pozitivni na koronavirus. Roditelji s djecom nažalost moraju čekati potrebne nalaze koji osim testa na koronavirus zahtijevaju i druge vrste obrade ovisno o procjeni liječnika. I prije pandemije COVID-19 čekali su se rezultati nalaza 2 do 3 sata budući da ranije ne mogu biti obrađeni. Dok ne dobiju potreban nalaz roditelji s djecom čekaju na vanjskom ulazu u Dječji odjel za što su prilagođene dvije improvizirane prostorije koje su nedovoljne za veći broj pacijenata zbog opasnosti od zaraze koronavirusom. Upravo iz tog razloga roditelji se mole da ukoliko su u mogućnosti pričekaju rezultate nalaza u osobnim automobilima.

Činjenica je da u tim improviziranim prostorima cijelo svoje radno vrijeme provode liječnici i medicinske sestre Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik i oni jesu neadekvatni, a roditelji u njima s djecom provedu nekoliko sati čekajući na nalaze i pregled. Radi se o prostorima Dječjeg odjela koji bi da nije bilo COVID-19 pandemije bili potpuno preuređeni prema već završenom nacrtu i uz potporu Uprave Opće bolnice Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije kao osnivača bolnice.

Pored spomenutog, željeli bismo istaknuti kako pitanje koje postavljate datira zapravo i nekoliko desetljeća unazad, a u vrijeme COVID-19 pandemije je još više došlo do izražaja. Naime, Opća bolnica Dubrovnik dugi niz godina vikendima prima febrilnu djecu koju roditelji radnim danima vode na preglede u liječnika pedijatra primarne zdravstvene zaštite. Godinama se primaju i djeca koju roditelji dovode bez uputnice u bilo koje doba dana ili noći i preko tjedna jer su zabrinuti za zdravstveno stanje svojega djeteta i traže pomoć. Tako će biti i ubuduće budući da je riječ o iznimno osjetljivoj populaciji i Uprava Opće bolnica Dubrovnik, kao i voditeljica Dječjeg odjela prim. Marija Radonić ima puno razumijevanje za zabrinute roditelje.

Međutim, treba reći kako je Opća bolnica Dubrovnik zdravstvena ustanova sekundarne zdravstvene zaštite i za sve druge odjele vrijedi isto pravilo – ne može se doći bez uputnice. Takva praksa zbog osjetljivosti populacije, odnosno djece i dojenčadi, ne primjenjuje se kada je riječ o Dječjem odjelu, niti će se primjenjivati u budućnosti. Upravo zbog toga molimo roditelje za razumijevanje prilikom čekanja na pregled u improviziranim uvjetima kakve nam je nametnula situacija u kojoj se nalazimo. Cilj nam je primiti svu djecu zabrinutih roditelja i pružiti im potrebnu zdravstvenu skrb, a istodobno ih zaštititi od COVID-19 infekcije.

Čim se stvore uvjeti, Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik prema već ranije dogovorenom projektu koji je osmislila voditeljica odjela prim. Marija Radonić, bit će preuređen u čemu ćemo vjerujemo, imati potporu vas medija, ali i javnosti.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *