‘OSLOBAĐANJE JUGA HRVATSKE’: Gradonačelnik Franković i general Ostović predstavili program svečanosti

447

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika danas je održana konferencija za medije povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oslobađanje juga Hrvatske”. Tom prigodom uz gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović predstavili su planirani program svečanosti, koji će se održati u subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada u Dubrovniku.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović na početku se zahvalio Gradu Dubrovniku na čelu s gradonačelnikom Frankovićem, svim ustanovama i tijelima državne uprave u Županiji koje su pružile veliku pomoć u organizaciji ove ceremonije.

– Sa strane Oružanih snaga RH sudjeluje nešto više od 700 pripadnika svih grana Oružanih snaga, od vojske, mornarice i zrakoplovstva, kao u organizaciji tako i pripadnosti ovoj svečanosti – rekao je Ostović i predstavio program svečanosti. 

– u subotu u 20.30 sati Simfonijski puhački orkestar s klapom Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice izvest će koncert domoljubnih pjesama kao dar građanima i posjetiteljima Grada Dubrovnika

– centralna svečanost započet će u nedjelju ujutro u 8 sati s budnicom koja će se kretati od zgrade Policijske uprave do Katedrale. Istodobno, s polaskom budnice Dubrovački trombunjeri će izvesti počasne trombune u gradskoj luci.

– program se nastavlja polaganjem vijenaca na groblju Boninovo za sve poginule  branitelje u Domovinskom ratu. 

– u 10 sati je sveta misa u Katedrali koju će predvoditi mons. Mate Uzinić s vojnim biskupom Jurom Bogdanom.

– u 11:25 bit će svečani mimohod iz Grada prema luci Gruž gdje će biti središnja svečanost. U mimohodu će biti braniteljski postroji, postroji zastava svih koji su sudjelovali u operacijama oslobađanja hrvatskog juga, postroji Oružanih snaga Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, postroj kadeta, postroj MUP-a i vatrogasaca Grada Dubrovnika i Županije.

– svečanost će početi u luci Gruž u 12:55 uplovljavanjem raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice s pozdravom i nakon toga slijedi ceremonija podizanja hrvatskog državno stijega te odavanje počasti minutom šutnje. Iza slijedi čitanje povjesnice o događanjima u vrijeme prije 25 godina.  

– cijela svečanost završava s programom ‘Krila Oluje’ nakon čega slijedi zajednički ručak s građanima,

Ostović je naglasio kako pozivaju sve građane i goste da se pridruže toj svečanosti te istaknuo još jedan program koji će se održavati  u isto vrijeme, a radi se o tehničkom zboru naoružanja vojne opreme gdje će Oružane snage RH predstaviti oružje i opremu kojom raspolaže.

Tom prilikom Hrvatska ratna mornarica će privezati svoje brodove i oni će biti otvoreni za građanstvo, Hrvatska kopnena vojska će izložiti najnoviju opremu kojom raspolaže koja se proizvodi u hrvatskim poduzećima. Prezentirat će se borbena vozila, izvidničko-borbeni helikopter, MUP će prikazati svoju opremu, vatrogasci opremu za gašenje požara kao i Crveni križ svoju opremu kojom spašava živote. 

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je prije 25 godina oslobođen jug Hrvatske čime su se stekli svi preduvjeti za nastavak života na ovom području.

– Stoga želimo na najvećem mogućem nivou obilježiti ovakav jedan važan događaj. Želio bih pozvati sve građane da zajedno s nama obilježe taj dan. Parkinzi će biti osigurani u luci Gruž, a i vrijeme će nam biti lijepo – zaključio je gradonačelnik Franković.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *