Ovih pet rečenica nikako nemojte izgovarati na radnom mjestu

578

Kada razgovaramo, posebice u radnom okruženju, zapravo prezentiramo sebe i tako ostavljamo opći dojam o sebi na druge. Upravo biste iz tog razloga trebale eliminirati ovih sedam “uobičajenih” fraza.

1. “Obavijesti me kada budeš imao/la informacije”

Rečenicom poput ove vi zapravo prebacujete obaveze na svoje kolege, umjesto da preuzmete inicijativu. Važno je postaviti ključna pitanja koja će vam omogućiti da se što više uključite u određeni zadatak, a ne čekati druge da vam pošalju informacije. Odlična zamjena za ovu rečenicu glasila bi: “Obavijesti me mogu li ti pomoći s tim.”

2. “Čini mi se da…” ili “Mislim da bi…”

Počnete li ovako rečenicu, izgledat ćete jako nesigurno što će dodatno utjecati na to da vas ljudi ne shvaćaju ozbiljno. Samo zamislite situaciju da šefu kažete: “Mislim da bih trebala dobiti povišicu.” Efektniji pristup u ovom slučaju svakako bi bio: “Smatram da trebate razmisliti o povećanju moje plaće iz X,Y i Z razloga.”

3. “Nema na čemu”

Bilo da su u pitanju sitni izazovi ili poslovne prekretnice, ako ste nekome napravile uslugu, naravno da vam ima na čemu biti zahvalan. Sljedeći se put blago nasmijte kolegi kojem napravite uslugu i pustite da vas preplavi taj divan osjećaj kada netko poštuje vaš trud.

4. “Ovo je vjerojatno loša ideja, ali…”

Nikada ne radite ovo! Kada vam padne na pamet neka sjajna ideja, nemojte je drugima predstaviti navodeći odmah sve njezine mane i rupe u planu. Tako odajete nervozu i ostavljate dojam kao da se sramite svoje zamisli.

5. “Nisam sigurna kako se ovo radi”

Čule ste za Google? Prije nego što pitate šefa ili kolegu, pronađite odgovor za svoje nedoumice na sveznajućem Googleu. Ne samo da je brže, već ćete i vi djelovati pametnije i snalažljivije, donosi cosmopolitan.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *