Predsjednica o temama sastanka: Želim se pobliže upoznati s problematikom svakog mjesta DNŽ

160

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorila svoj ured, a pozdravili su je župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković.

Nakon sastanka predsjednica je dala izjavu za medije pojasnivši o čemu se razgovaralo.

– Ovih dana obići ćemo i Konavle, Župu dubrovačku, Lastovo, Pelješac te razgovarati s gospodarstvenicima, obrtnicima, ribarima i svima drugima kako bi se pobliže upoznali s problematikom Dubrovačko-neretvanske županije. 

Istaknuto je kako je jedan od najvećih problema prometna nepovezanost, to jest,  izoliranost ovoga kraja.

– Kao u zračnom prometu tako i u brodskim linijama prema otocima, ali i kopnenim putem. Neophodno je izgraditi Pelješki most koji će biti ne samo u svrhu prometnog povezivanja, već i revitalizacije čitavog područja poluotoka Pelješca i okolnih otoka, te naravno izgradnja brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik kao i trasu nove autoceste kako bi se Dubrovnik izvukao iz prometne izolacije.  

Od ostalih problema predsjednica je spomenula brodske linije, vodoopskrbu otoka i pitanja državne imovine.

– Ima i  vrlo lijepih projekata koje planiraju napraviti Županija i Grad Dubrovnik u cilju razvoja ovoga kraja tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme turističke sezone. Naglasak je i na djelatnosti kao što su poljoprivreda, vinarstvo, vinogradarstvo, ribarstvo i slično. Također, dajemo potporu razvoju Luke Ploče, povećanju učinkovitosti administracije sudstva i poticanju rada naših poduzetnika – naglasila je predsjednica Grabar Kitarović.

Što se tiče izdavanja europskog uhidbenog naloga za Ivicu Todorića, predsjednica smatra kako pravosuđe treba raditi svoj posao, te da je na njegovoj savjesti da odluči kako će dalje postupati, komentiravši i rad povjerenstva za Agrokor.

– Građani ne bi smjeli steći dojam da se nešto skriva. Kako su pokrenuti sudski postupci, jasno mi je da zakon donekle ograničava rad povjerenstva. Najbitnija je transparentnost. U konačnici, taj se zakon može i izmijeniti. Držim da je ključno postupanje pravosuđa, koje odlučuje o nečijoj krivnji u odnosu na zakon. Bilo bi dobro nastaviti istraživati i druge radnje, koje neće biti predmet pravosudnih organa, odnosno optužnica koje su podignute. To je svima u interesu te se nadam da će u tom tonu nastaviti i rasprava među strankama u Saboru – rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas će u 16 sati i 15 minuta u Čilipima položiti vijenac na spomenik braniteljima ‘Konavoska mati’. Nakon polaganja vijenca Predsjednica će u 17 i 15 obići tvrđavu na Prevlaci koju je Ministarstvo državne imovine ustupilo Općini Konavle, a koju će Društvo prijatelja dubrovačke starine obnoviti i pretvoriti u muzej.

Podsjetimo, predsjednica će u Dubrovačko-neretvanskoj županiji boraviti od 25. do 29. listopada u sklopu svog desetog izmještanja predsjedničkog ureda van Zagreba.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *