Tena Štivičić s predstavom ‘Tri zime’ gostuje na Igrama

407

Dramski program 68. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s predstavom Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana, koja će igrati u subotu 22. srpnja i nedjelju 23. srpnja, obje večeri s početkom u 21:30 u parku Gradac. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK-u doživjela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. 

Poslije više od trideset rasprodanih izvedbi na matičnoj sceni kazališta, predstava je do sada gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, u Tel Avivu krajem prošle godine, na festivalu MESS u Sarajevu gdje je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu te otvorila 27. Marulićeve dane u Splitu, na kojima je osvojila Nagradu za suvremeni dramski tekst, Nagradu publike za najbolju predstavu festivala te dvije Nagrade za glumačko ostvarenje koje su dodijeljene Jadranki Đokić za ulogu Alise Kos i Luci Anić za ulogu Lucije Kos. Gostovanjem u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici početkom srpnja, završila je regionalnu turneju u sklopu koje je prikazana na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu te u Jugoslovenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a sada stiže na Dubrovačke ljetne igre.

Drama prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom. Tena Štivičić je kao ishodište svoje drame uzela priču iz vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Predstava prati događaje i ljude, kako naslov kaže, kroz tri zime – 1945., 1990. i 2011. godine. Ljudi kroje sudbinu kuće u kojoj se talože godine i sjećanja. Tena Štivičić rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2001. godine. Godine 2004. magistrirala je dramsko pismo na londonskome Goldsmiths Collegeu, a od tada živi i radi u Londonu i Zagrebu te piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Njezine drame izvode se u brojnim europskim zemljama prevedene na više od deset jezika, a mnoge od tih predstava su i nagrađene značajnim strukovnim nagradama. 

Glumački ansambl čine Alma Prica, Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Damir Markovina, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Slavko Juraga i Ivan Glowatzky. Scenograf predstave je Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja Mirna Rustemović, oblikovanje svjetla potpisuje SONDA4, a oblikovanje videa i fotografija Toni Soprano.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *