U Dubrovniku započeo mjesec borbe protiv ovisnosti

173

Svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj  obilježava se „Mjesec borbe protiv ovisnosti“. 

Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u narednom razdoblju provesti će se niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje razine svijesti javnosti na problem svih oblika ovisnosti. Tako će policijski službenici, samostalno i uz partnere,  održati edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama, postaviti informativne štandove i pojačano djelovati na suzbijanju svih nedozvoljenih sredstava koje izazivaju ovisnosti. 

U prvih 10 mjeseci 2017. godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske evidentirano je 149 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 687 prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga.  Što se tiče zapljena droga, evidentirano je 836 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 746 osoba, dok su najzastupljenije zapljene marihuane (90,6 kg).

Jedna takva aktivnost održana je 15. studenog u srednjoj Turističko-ugostiteljskoj školi u Dubrovniku kada je roditeljima učenika prvih razreda srednje škole od strane  djelatnika Županijskog zavoda za javno zdravstvo i policijskih službenika održano predavanje o ovisnostima, odgovornostima i kažnjivim ponašanjima djece i mladih.

Roditelji su upoznati kako prepoznati ovisnosti, kada i gdje potražiti pomoć, a posebice im je skrenuta pozornost na nove/popularne i lako dostupne sintetičke droge koje se nabavljaju u tzv „smart“ shopovima.

Pored edukacija pojačati će se: 

 – aktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu, 

 -aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga 

-kontrola prodaje i usluživanja alkohola, te prodaje cigareta i igara na sreću  maloljetnicima

-poštivanja gradskih Odluka o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića u Gradu Dubrovniku i Gradu Metkoviću

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *