U Lazaretima otvorena konferencija “Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

130

„Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, naziv je konferencije koja se u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. veljače, a otvorena je danas u Lazaretima.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković se u uvodnom izlaganju osvrnuo na osnovne rizike za gradove s kulturnom baštinom – prekomjerni turizam i urbanizaciju. Izložio je osnovne smjernice strateškog projekta upravljanja destinacijom „Poštujmo Grad“

„Postizanje održivosti u upravljanju destinacijom nije lak zadatak, a mi smo prema tom cilju odlučno zakoračili prije tri godine“ kazao je te dodao kako je cilj ovakvog pristupa zadržati turizam kao glavni generator gospodarstva, ali istovremeno postići održivost i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva. „Kvalitetan život lokalnog stanovništva je prioritet, a prihod mora biti podređen tom cilju. Prihod moramo staviti na zadnje mjesto“, poručio je gradonačelnik.

Uz gradonačelnika Frankovića sudionike konferencije ovom prigodom pozdravili su zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Odabrana tema konferencije omogućuje raspravu na stručnoj teorijskoj razini o metodologiji ispitivanja i procjene svih vrsta rizika radi lakšeg donošenja odluka o očuvanju i korištenju kulturne baštine te optimalnog korištenja resursa.

Teme panela fokusirane su na raspravu o metodama identifikacije, analize i određivanja prioriteta rizika kulturne baštine te posebice boljeg razumijevanja potencijalnih rizika, važnosti monitoringa, procesa prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivog očuvanja nakon obnove te prepoznavanja mogućnosti koje pruža participativno upravljanje kroz poticanje suradnje svih dionika u procesu upravljanja rizicima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *