Za sve ljubitelje astronomije danas počinje predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru’

238

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, poklanjamo Vam predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru predavača: dr. sc.Vibor Jelica, astrofizicara sa IRB-a.  Nakon, predavanja u 19:30 slijedi promatranje noćnog neba s tarace UGD, a u organizaciji ‘Astronomske Udruge Korčula’.

• Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom “IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn” u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika. 

• Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci – konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo će ujedno biti i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, dajući mu veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. 

• Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve “zvijezde” u svemiru, te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin. CD i EoR sadrže ključ razumijevanja formiranja struktura i evolucije svemira kojeg danas poznajemo, ali do danas o tom periodu znamo jako malo.Očekuje se da će upravo ove godine znanstvenici po prvi puta uspjeti detektirati kozmološko zračenje (vodikovu 21cm liniju s crvenim pomakom) koje je emitirano milijardama godina u prošlosti, iz perioda CD i EoR, pomoću radio teleskopa LOFAR (engl. Low Frequency Array) ili MWA (engl. Murchinson Widefield Array). 

U sklopu petodnevnog znanstvenog programa konferencije, planiran je dogadaj za javnost koji ce se odrzati u danas, 5. listopada 2017. godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Sastojat će se od znanstveno popularnog predavanja “U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru”, koje ce približiti znanstvenu problematiku simpozija javnosti, te promatranja nocnog neba teleskopima ‘Astronomske Udruge Korčula.

Ovaj dogadaj je organiziarn u suradnji sa Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik, te pod pokroviteljstvom Umjetnička galerija Dubrovnik / Museum of Modern Art Dubrovnik.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *