ZORAN BENIĆ: Svake prve subote u mjesecu vršit ćemo ispitivanje sustava za uzbunjivanje

540

Voditelj Županijskog centra 112 Dubrovnik, Zoran Benić pojasnio je o kakvom se novom komunikacijskom sustavu za uzbunjivanje radi, obzirom kako je za četvrtak, 8. veljače, najavljeno njegovo testiranje.

– Državna uprava za zaštitu i spašavanje započela je proces modernizacije sustava za uzbunjivanje. Demontirali su stare sirene u Dubrovniku i umjesto njih, na Osnovnoj školi Ivana Gundulića i na zgradi Vatrogasaca, instalirali nove elektronske sirene.  S njima upravljamo s ovoga mjesta – kazao je Benić naglasivši kako su ove sirene suvremena tehnologija te omogućuje uključivanje i onda kada nema električne struje iz razloga što imaju automatsko napajanje akumulatora od 58 sati.

Radi se o kutiji koja izgleda poprilično jednostavno.

– Tu se nalazi glavni komunikacijski sklop s tim da sirene možemo uključivati preko njega i preko računala, ovisno o situaciji. Preko računala imamo kompletnu dijagnostiku sirena u svakom trenutku – kaže Benić.

Još jedna posebnost novog sustava je ta što elektronske sirene daju mogućnost prenošenja govornih poruka koje su unaprijed snimljene, a može se ići i uživo. 

– Možemo dati građanima različite upute kako postupiti nakon što se određeni znak za uzbunjivanje oglasi – ističe Benić te dodaje kako je ovo prva faza radova na uspostavi novog sustava za uzbunjivanje stanovništva.

– Državna uprava, ovisno o financijskim sredstvima, će provesti drugu fazu opremanja sirena u Dubrovnika. Imamo neke planove i za dolinu Neretve.

Voditelj Županijskog centra 112 u Dubrovniku napominje kako se ovaj četvrtak, u vremenu od 11 do 12, vrši funkcija novog sustava za uzbunjivanje i sirene će više puta uključiti, te moli građane da ostanu mirni jer se radi o probi.

– Iskoristio bih prigodu pa bih napomenuo da ćemo ubuduće svake prve subote u mjesecu, s početkom u 12 sati, vršiti ispitivanje sustava za uzbunjivanje i to oglašavanjem znaka prestankom opasnosti.

Inače, ispitivanje elemenata sustava za uzbunjivanje je nužno zbog funkcionalne provjere ispravnosti novog sustava za uzbunjivanje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *