Božo Miletić: ‘Cijela Europa Uberu postavlja ograničenja, jedino Hrvatska zakon prilagođava Uberu’

475

Europski sud pravde danas je presudio da usluge tvrtke Uber i njenih „partnera vozača“ treba smatrati neodvojivo povezanim s uslugom prijevoza, odnosno obuhvaćenim kvalifikacijom „usluga u području prometa” i isključenima iz područja primjene slobode pružanja usluga, Direktive o uslugama na unutarnjem tržištu i Direktive o elektroničkoj trgovini, a nasuprot Uberovim tvrdnjama da su pružatelj usluga informacijskog društva.

Iako u Hrvatskoj taksisti godinama upozoravaju na nepravilnosti u poslovanju Ubera, što ova odluka potvrđuje, nadležna ministarstva i Vlada RH, umjesto da kao i ostale zemlje EU provode postojeće zakone te novima ograniče poslovanje nelojalne konkurencije upitnih sigurnosnih standarada, prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu u potpunosti oblikuje u korist Ubera.

„Ova presuda jasno govori da Uber pruža usluge autotaksi prijevoza, a da se odbija podvrgnuti važećim pravnim i sigurnosnim regulativama zemalja u kojima djeluje, na što upozoravamo sve nadležne institucije već dvije godine, bez rezultata. Cijela Europa Uberu postavlja ograničenja, jedino Hrvatska vlastite zakone prilagođava Uberu. Hoće li sada, nakon ove presude, nadležno ministarstvo i Vlada shvatiti kakav su katastrofalan nacrt Zakona predložili, koji je u potpunom raskoraku s mišljenjem Europskog suda, kad već nisu imali sluha za domaće obrtnike koji godišnje uplate 150 milijuna kuna u državni proračun?“, izjavio je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Uberovi partneri – vozači u Hrvatskoj i dalje nesmetano krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Uber (Uber B.V. i Uber Croatia d.o.o.) odgovorni su kao poticatelji i pomagatelji pri počinjenju prekršaja u skladu s čl.24. Prekršajnoga zakona te direktno krše Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o nedopuštenom oglašavanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o radu, Zakon o obveznom mirovinskom osiguranju, Kazneni zakon i Zakon o trgovačkim društvima.

„Kada država već nema volju štititi vlastite zakone, a sve ide prema tome da će se na europskoj razini donijeti daljnje regulative koje će kontrolirati ovu djelatnost, hoće li se odlučiti i na potencijalno plaćanje penala jer ignorira sve preporuke i primjere dobre prakse? Zašto samo Hrvatska ne štiti svoje interese i interes svojih taksista, obrtnika, građana? Ova je presuda dodatan vjetar u leđa tužbi koju pripremamo protiv Republike Hrvatske zbog svega navedenoga.“, poručio je Božo Miletić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *