Raste broj oboljelih od gripe, vrhunac se očekuje za dva tjedna

368

Od početka prosinca broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za 2-3 tjedna, doznaje se danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći, može se očekivati je da će se na vrhuncu epidemije taj broj kretati između 1000 i 2000 oboljelih tjedno, kaže voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić. 

Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu. Kod virusa A trenutačno prevladava podtip H3N2, koji je bio dominantan u populaciji prošle godine. Kaić kaže da su u zavodima za javno zdravstvo potrošene sve zalihe dodatno kupljenog cjepiva, a još ga se može naći u ambulantama obiteljske medicine. HZJZ je za ovu sezonu gripe nabavio oko 300.000 doza cjepiva koje sadrži antigene za virus gripe tipa A, podtipova H1N1 i H3N2, te za virus tipa B, prenosi vecernji.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *